- Inte Bara en Barnsjukdom: Många tror att autism är en diagnos som främst gäller barn, men många vuxna får sin diagnos först i vuxen ålder.
- Intelligensnivå: Trots vanliga missuppfattningar, har många vuxna med autism en genomsnittlig eller över genomsnittlig intelligens.
- Sensoriska Upplevelser: Vissa vuxna med autism har överdrivet känsliga sinnen och kan uppleva ljus, ljud eller smaker på ett intensivt sätt.
- Specialbegåvning: Autism hos vuxna kan medföra en djup begåvning inom specifika områden som musik, matematik eller konst.
- Emotionell Intelligens: Det är en missuppfattning att vuxna med autism inte kan känna eller förstå känslor. Många har en stark empatisk förmåga.
- Variabilitet: Ingen vuxen med autism är den andra lik; det är ett spektrum med en bred variation av symptom och egenskaper.
- Arbetslivet: Vuxna med autism kan ha framgångsrika yrkeskarriärer och kan ofta fokusera djupt på arbetsuppgifter.
- Sociala Förhållanden: Många vuxna med autism har meningsfulla relationer, inklusive romantiska förhållanden.
- Exekutiv förmåga: Vissa vuxna med autism har svårigheter med att organisera och planera, vilket ofta felaktigt tolkas som lathet.
- Hyperfixering: Vissa individer kan bli djupt engagerade i specifika ämnen eller intressen, vilket kan vara både en styrka och en utmaning.
- Diagnostiska Skillnader mellan Könen: Kvinnor och icke-binära personer får ofta sin autismdiagnos senare i livet jämfört med män.
- Språk och Kommunikation: Många vuxna med autism har en unik användning av språk och kan vara mycket artikulerade.
- Mental Hälsa: Autism är inte en mental hälsostörning, men många vuxna med autism har samtidiga mentala hälsoproblem som ångest eller depression.
- Matpreferenser: En del vuxna med autism har mycket specifika matpreferenser eller aversioner, vilket inte ska förväxlas med kräsenhet.
- Unika Tankeprocesser: Många vuxna med autism tänker i bilder snarare än i ord, vilket kan leda till innovativa lösningar på problem.
Inte Bara en Barnsjukdom
Det är tråkigt, men många ser autism som en “barnsjukdom”, som om det magiskt försvinner när man fyller 18. Det gör det inte. Jag fick min diagnos först när jag var 41 år gammal. Och vet du vad? Det kändes som att pusselbitarna äntligen föll på plats.
Många tror att autism någonstans hänger ihop med låg intelligens. Det är bara trams. Jag känner så många otroligt begåvade människor med autism, och forskning visar att vi ofta har genomsnittlig eller till och med högre intelligens.
Ja, jag har skrivit om ljudkänslighet innan, men det är mycket mer. Lukter, smaker, beröring – allt kan vara intensivt. Det kan vara både en gåva och en förbannelse, beroende på situationen.
Du har säkert hört talas om “autistiska savanter”, men sanningen är att många av oss är djupt begåvade inom specifika områden. Det kan vara allt från konst och musik till matematik och programmering.
Och ja, vi har känslor. Starka, djupa känslor. Jag kan inte säga att jag läser andra människors känslor som en bok, men jag har definitivt empati.
Autism är inte en “one size fits all”-etikett. Vi är alla olika, med olika styrkor och utmaningar. Därför är det så viktigt att inte dra alla över en kam.
Fokusering är min superkraft på jobbet. Jag kan djupdyka i en uppgift som ingen annan. Ja, det kan vara utmanande med sociala koder på arbetsplatsen, men många av oss har framgångsrika yrkeskarriärer.
Kärlek, vänskap, familj – vi har allt det där. Det kan ta tid att lära sig sociala spelregler, men när vi väl gör det, är våra relationer oftast genuina och meningsfulla.
Planering och organisation kan vara knepigt. Många tror att det handlar om lathet, men det är snarare en fråga om att “exekutiv förmåga” kan vara nedsatt. Vissa använder dock sina superkrafter och blir planerings och organisationsexperter.
Hyperfixering
När jag fastnar för något, så gör jag det med hela själen. Det är en styrka som låter mig bli expert på smala områden, men också en utmaning, för det kan vara svårt att släppa taget.
Autism ser olika ut hos män, kvinnor och icke-binära. Kvinnor och icke-binära diagnostiseras ofta senare, något som är ett enormt problem och behöver förändras.
Vi kan vara otroligt artikulerade. Jag använder språket för att måla bilder, skapa världar. Men ibland kan kommunikation vara utmanande, särskilt när det kommer till det otydliga och mellanliggande i sociala sammanhang.
Autism är inte en mental sjukdom. Men ja, många av oss kämpar med saker som ångest och depression. Det är dubbelt upp att hantera, och det behöver förstås.
Jag äter inte bara vad som helst. Det handlar inte om att vara kräsen, utan om sensoriska preferenser. Texturen och smaken måste vara rätt. Äggstanning gör mig exempelvis illamående på grund av konsistensen.
Vi tänker ofta i bilder, inte ord. Det kan göra oss till innovatörer, problemlösare, skapare.
Jag hoppas att du vill få en djupare förståelse för hur rik och varierad världen av autism är, speciellt bland vuxna. Se mina fakta som en språngbräda till att lära dig mer om Autism. Dela gärna denna information, och om du har egna erfarenheter eller tankar, lämna en kommentar. Vi måste sprida kunskap för att bekämpa okunskap!
Leave a Reply