Att känna smärta och beröring

, , Leave a comment

Personer med autism kan ha en annorlunda upplevelse av smärta och beröring jämfört med personer utan autism. De kan uppleva smärta och beröring på ett mer intensivt eller annorlunda sätt, och vissa personer med autism kan till exempel ha svårare att tolerera kläder som sitter tätt mot kroppen eller beröring från andra människor.

 
För egen del så är inte bara hungerkänslor i magen som jag har svårt att känna. Ibland så har jag en otrolig smärttröskel och märker inte att jag har ont förrän kroppen slutar fungera. Vissa saker däremot kan kännas otroligt starkt. Att slå i tån i tröskeln kan få mig dubbelvikt. Att gå barfota i gräset är ibland lika smärtsamt som om jag hade gått på glödande kol. Ibland så märker jag aldrig att jag har bränt mig på en brännässla, men ibland så känns myggbettet som om någon sticker mig med en stor kökskniv. När jag hade fyra trasiga, riktigt trasiga, tänder i munnen så gjorde det inte ont, däremot kan en glass i munnen kännas som om hela mitt huvud håller på att gå sönder. 
Smärtan som gör ondast är nog ändå tanken på att jag har gjort andra illa i mitt oförstånd. Att inte känna smärta kan ibland göra att man inte heller har någon sympati när någon annan gör sig illa. För det mesta om jag får ett sår som blöder så gör det inte speciellt ont så länge det inte är på händer eller fötter. Därför kan det vara svårt att föreställa sig din smärta när du skurit dig i armen. Jag menar inget illa och jag hoppas att jag i alla fall hjälper dig att binda om din trasiga arm när du blöder.
 

Det är vanligt att troll känner och förnimmer saker annorlunda än dom ostörda. En dusch kan kännas som tusen knivar på sin kropp. Därför kan vissa troll ha svårt med hygienen. Jag kan dock komma med tre tips som fungerat för en i min närhet.

  • Ta bort duschmunstycket och spola bara med slangen. 
  • Ta ett bad i stället
  • Testa Takdusch, den ger större droppar och känns helt annorlunda.
Jag har inte problem på det sättet däremot så kan jag tycka att lätt beröring som smekningar och kramar kan vara oerhört jobbiga. Ibland så är det bara kittlingar medans det ibland gör rent ont när människor i min närhet bara vill vara mysiga. Att sova tätt intill någon går ibland bra medans det ibland bara är en lång utdragen plåga då förnimmelsen av beröringen är så stark att den tar överhanden.
 
Det är inte helt klart vad som orsakar den annorlunda smärt- och beröringsupplevelsen hos personer med autism, men det finns flera teorier.
En teori är att personer med autism kan ha en annan nervfysiologi som påverkar deras smärt- och beröringsupplevelse. Forskning har visat att personer med autism kan ha en högre tröskel för smärta och att deras hjärnor kan bearbeta beröring på ett annorlunda sätt.
En annan teori är att personer med autism kan ha en annorlunda uppmärksamhet och sensorisk bearbetning, vilket kan påverka deras smärt- och beröringsupplevelse. Det är också möjligt att det finns en koppling till den ökade förekomsten av andra sensoriska svårigheter som ses hos personer med autism, såsom överkänslighet eller underkänslighet för ljud, ljus och dofter.
 
Jag tycker att det är viktigt att fortsätta forska för att bättre förstå de bakomliggande orsakerna till den annorlunda smärt- och beröringsupplevelsen hos personer med autism, så att vi kan utveckla mer effektiva behandlingar och stöd. Under tiden så behöver man sprida kunskap så att förståelsen för personer med Autism kan öka. Framförallt i vården behövs bättre kunskap om att personer kanske lider även om man inte känner smärta, men även att man kan ha väldigt ont av små skador.
 

Leave a Reply