Vanliga fysiska åkommor när man har autism

, , Leave a comment

Eftersom jag var till tandhygienisten häromdagen så blev jag återigen abrupt påmind om hur illa jag sköter mig själv. Jag har tidigare fått förklarat för mig att det är vanligt med dålig tandhälsa för personer med Autism men det är inte det enda som ofta följer som en röd tråd hos oss som har en ASD diagnos.

 
Jag har själv inte bara problem med min munhälsa utan även problem med en del övervikt. Jag tror att en stor del av min övervikt beror på att jag inte känner när jag blir hungrig men framförallt så känner jag inte när jag blir mätt. Det skapar snabbt en oro över att jag inte har ätit mat och när jag äter så märker jag inte när jag har ätit tillräckligt. Om jag inte lyckas hejda mig själv så äter jag tills min mage är stoppfull och det förstår ju gemene man att det inte är någon bra ide. Halsbränna, illamående och liknande är vanligt för mig om jag får utrycka det på ett målande vis.
Att ha begränsade matpreferenser och samtidigt inte kunna känna sin kropp ordentligt kan leda till undervikt, brist på mineraler och vitaminer likväl som övervikt. Man kanske inte äter näringsrik mat utan fokuserar på sina trygga livsmedel. Om Bragokex är det bästa man vet så är det bragokex som kommer att komma fram först och främst när man väljer mellanmål.
 
Som jag nämnde så är dålig munhälsa vanligt förekommande his personer med autism. Man kan ha svårigheter med tandborstning och obehag inför ett tandvårdsbesök och detta kan leda till försämrad munhygien med risk för karies och tandlossning. Jag har alltid tyckt att tandkräm är jobbigt men har även svårt med min finmotorik så just tandborstning och tandtrådning är svårt. Jag har sett en förbättring senaste åren vilket jag tror beror på att jag skaffat en bra motoriserad tandborste men jag har fortfarande svårt att komma åt med tråden mellan tänderna.
 

Sömnsvårigheter är vanligt förekommande när man har autism. Man kan ha problem med att slappna av och somna men även svårt att behålla en regelbunden sömnrytm. Sömnstörningar som apné är också förekommande. För egen del så har jag svårt att sova en hel natt. Jag vaknar ofta orolig mitt i natten och har svårt att komma till ro. Det finns medicin och hjälp att få men det är kanske inte alltid möjligt att ta dessa mediciner. Jag har själv blivit hjälpt av olika avslappningsövningar och andningsövningar för att lättare somna.

 
Vissa personer med autism kan uppleva mag- och tarmproblem såsom förstoppning, diarré, magont eller känslighet för vissa livsmedel. Detta kan vara kopplat till känslighet för förändringar i kost eller rutiner, och det kan vara fördelaktigt att ha en strukturerad kost och regelbundna måltider
 
Det är viktigt att notera att dessa åkommor som jag nämnt inte är universella för alla med autism. Varje individ är olik och unik och kan ha sina egna problem och utmaningar. Det är dock viktigt att komma ihåg att autism inte bara är en neurologisk störning då man kan få bieffekter som visar sig fysiskt. Att få hjälp med sina fysiska åkommor kommer att hjälpa individen att må bättre och även att kunna leva längre. (Vi har ju utforskat livslängden i en tidigare artikel hur-lange-lever-en-person-med-autism) Har du några egna erfarenheter av fysiska åkommor som du tror beror på din autism? Lämna gärna en kommentar.
 

Leave a Reply