Jag fick ett brev från en läsare som skulle till att bygga sitt drömboende. Att hitta det perfekta hemmet är en dröm för många av oss. Men för personer med diagnoser som autism kan det vara en ännu viktigare och utmanande uppgift. Jag och min fru letade det perfekta huset i några år innan vi gav upp och ritade och byggde det själva. Det fanns nämligen inget perfekt hus att köpa. Jag vill dela med mig av mina egna erfarenheter och insikter från när vi byggde vårt hus, och vad som är viktigt att tänka på för att skapa det idealiska boendet för dig med diagnos.
1. Planering och förberedelser
Att bygga ett hus kräver noggrann planering och förberedelse. För personer med diagnoser är det extra viktigt att ha en klar bild av vad man behöver och vill ha i sitt nya hem. Att göra en lista över prioriteter och önskemål kan vara till stor hjälp i detta skede. För oss så hade vi redan en ganska lång lista som vi skapat under något år då vi sökt ett hus länge. Exempel på saker som fanns på vår önskelista är: Garage med plats för två bilar som ej är vidbyggt, tysta vitvaror, en halvöppen planlösning, ett lugnt område. När vi sedan lyckat köpa oss en tomt så tog vi, efter runt 15 olika försök att rita och passa in ett hus på tomten, hjälp med det sista av designen av en arkitekt. Idén på huset är våran och ritningen är i stort sett våra idéer. Och ja det blev som vi tänkt oss och vi ångrar i det närmaste ingenting.
2. Budgetering
En realistisk budget är avgörande för att projektet ska bli lyckat. Det är viktigt att noggrant undersöka kostnader och göra smarta val för att hålla sig inom budgeten, något som kan vara extra utmanande för personer med diagnoser som autism.
Här är några viktiga aspekter att överväga när det gäller budgetering:
- Undersök och jämför kostnader: Innan du börjar bygga är det viktigt att göra en grundlig undersökning av kostnaderna för material, arbetskraft och andra utgifter. Jämför priser från olika leverantörer och entreprenörer för att få en uppfattning om marknadspriserna och för att kunna göra välgrundade beslut.
- Inkludera utrymme för oförutsedda utgifter: Det är alltid klokt att reservera en del av budgeten för oförutsedda utgifter och eventuella överraskningar som kan dyka upp under byggprocessen. Detta kan inkludera extra materialkostnader, en skenande kostnad för markarbete, arbetskraftskostnader eller reparationer som behövs längs vägen. Bara en sån sak som att sophanteringen kan kosta 50 000:- innan man är klar med huset är det inte många som har koll på. (man kan snabbt räkna hem att köpa en släpvagn eller en “byggbil” bara för att kunna sköta sophanteringen själv)
- Prioritera dina behov och önskemål: När du sätter din budget är det viktigt att ha klart för dig vad som är dina absoluta behov och önskemål när det gäller ditt nya hem. Det kan vara frestande att överstiga budgeten för att inkludera extra finesser eller funktioner, men att hålla sig till budgeten är avgörande för att undvika ekonomiska problem i framtiden.
- Ta hänsyn till långsiktiga kostnader: Utöver de initiala byggkostnaderna är det också viktigt att ta hänsyn till långsiktiga kostnader som drift och underhåll av hemmet. Att välja energieffektiva material och tekniker kan hjälpa till att minska driftskostnaderna på lång sikt och spara pengar över tid.
3. Val av entreprenör och hantverkare
Att välja rätt entreprenör och hantverkare är en nyckelfaktor för att projektet ska lyckas. Personer med diagnoser bör göra extra noggranna undersökningar och be om referenser för att säkerställa att de anlitar pålitliga och erfarna yrkespersoner. Vi kollade med flera olika leverantörer men stannade till slut på en husbyggare som är hyfsat lokal och som har en god grund med fast anställda snickare och hantverkare. Vi träffade även några av våra blivande hantverkare innan vi drog igång projektet. Tanken på att spara några hundra tusen på ett kataloghus från en annan tillverkare fanns där hela tiden men jag är glad att det stannade vid en tanke. Vårat hus hade aldrig blivit så bra om vi hade utgått från något kataloghus. Och även om vi sparat några hundra tusen så hade det i slutänden vart en dålig affär då vi troligen bara börjat om med vårat bostadssökande.
4. Materialval
Valet av material är avgörande för att skapa ett hem som passar ens behov och stil. Det är också viktigt att ta hänsyn till hållbarhet och underhållskrav när man väljer material, något som kan vara en utmaning för personer med diagnoser som autism. Det här är kanske det som vi såg som den största utmaningen. Vi har exempelvis inte en enda tapet i huset då vi vill ha enkla enfärgade väggar utan mönster som kan vara störande. Vi valde bort ett massivt trägolv av flera anledningar men är samtidigt väldigt nöjda med valet av vinylgolv som vi till slut landade i. Materialen som vi har inomhus är enkla att hålla rena samtidigt som dom känns bra när man tar på dom. Att dom dessutom är slitstarka är bara bonus. Våran plattläggare gillade valet av det han kallade för “Pensionärsplattor” på golven i badrum, hall och toalett. Vi valde plattorna för att dom inte kändes hala samt för att dom såg bra ut tillsammans med den övriga färgpaletten.
Det är inte bara inomhus som materialvalet är svårt. Vi var tidigt inne på att vi inte ville ha en panel som kräver omvårdnad varje tio eller tolv år. Och det är som alla husägare vet inte det enklaste. Vi har dock konstaterat att en omålad lada på landet lätt kan bli 100 år utan problem så därav valde vi att järnvitriola våran träfasad för att sedan låta den åldras med värdighet. Tanken med vårt hus och designen återspeglas där också då vi försöker få till ett utseende som säger att det här är ett gammalt hus, även om det är nybyggt.
5. Bygglov och regler
Innan man påbörjar byggprocessen är det viktigt att undersöka vilka regler och tillstånd som krävs för att bygga i det område man har valt. Att skaffa rätt bygglov och följa lokala regler är avgörande för att undvika problem längs vägen. För oss var det en rätt enkel del då våran husleverantör hjälpte till och gjorde alla ritningar och bygglovshandlingar.
6. Kommunikation och uppföljning
Att ha en öppen kommunikation med entreprenören och hantverkarna är viktigt för att säkerställa att projektet fortskrider enligt planen. Regelbundna uppföljningar kan också vara till stor hjälp för att hantera eventuella problem som uppstår längs vägen. För oss blev det naturligt eftersom vi i ett tidigt skede hade bestämt att vi skulle göra en del själva. I och med det så var ofta någon i familjen på plats på byggarbetsplatsen för att göra något jobb och därav skapade vi en god dialog med alla hantverkare.
7. Flexibilitet och problemhantering
Även med noggrann planering kan det uppstå oväntade problem under byggprocessen. Att vara flexibel och beredd att hantera dessa problem på ett konstruktivt sätt är viktigt för att säkerställa att projektet fortskrider smidigt. För oss så handlade det mest om att vi fick byta leverantör av listverk och liknande. Ja och så gjorde vi en del ändringar i badrummet/tvättstugan när vi såg hur den såg ut i verkligheten. Vi har bland annat lagt till två skåp samt en grovtvättho/tvättbämnk.
Men vi var förberedda på en massa andra saker som kan gå fel. Att jag vart en läsare i forumet på byggahus.se i flera år samt att jag arbetade som inredningssnickare vid tillfället tror jag bidrog till att vi kunde vara pålästa och införstådda med vilka problem som kan komma.
8. Färdigställande och inflyttning
När huset är färdigbyggt är det dags för färdigställande och inflyttning. Det är en hektisk tid med mycket att ordna, så det är viktigt att ha en plan och ta det steg för steg. Vi hade så stort lagt upp våran inflyttning så att den skulle ske stegvis under 3 veckors tid. För att långsamt vänja sonen vid ett nytt hus och ett nytt boende. Men vi hade slutbesiktning en torsdag och natten till söndag så sov sonen sin första natt i huset och han ville inte tillbaks till våran bostadsrätt efter den natten.
Att skapa det perfekta hemmet är en utmaning för alla, men med noggrann planering och förberedelse kan man skapa ett hem som är perfekt för sina behov och önskemål, oavsett diagnos. Vårat hem är långt ifrån perfekt. Men det fungerar och är ett bra boende för hela vår familj. Våra behov uppfylls med råge och vi har som hittat ett lugn som aldrig infann sig när vi bodde i våran förra bostad. Vi är speciellt nöjda med hur planlösningen skapar ett tyst hus som tillsammans med tysta val skapar ett rofyllt hem som stundtals till och med känns lite för tyst.
Leave a Reply