Hur tänker en person med Autism?

, , 2 Comments

Att leva med autism kan ibland kännas som att befinna sig i en främmande värld där man inte alltid förstår de sociala koder och normer som omgivningen förväntar sig att man följer. Men en psykolog beskrev en gång min situation på ett sätt som gjorde det lättare för mig att förstå – hon jämförde det med att använda olika operativsystem på en dator.
Jag har nämnt operativsystem några gånger tidigare då jag har skrivit och känner att det börjar vara dags att förklara närmare. Sedan jag fick min diagnos så har jag haft svårt att förstå egentligen hur jag är olik andra ostörda människor. Det var först när en av många psykologer och människor beskrev mitt tillstånd på ett sätt som är lättbegripligt för mig.
Hon undrade om jag var insatt i olika datorsystem och det var jag ju tvungen att erkänna att jag var. Min kunskap är antagligen lite större än medelsnittet då Datorer, informationsteknik och spel har vart ett av mina specialintressen sedan sjuårsåldern. Nu förklarade hon för mig att hon körde Windows på sin laptop, det är såvitt hon visste det vanligaste operativsystemet i världen. Vad kör du på din dator? Undrade hon sen. Jag som redan då förstod hennes innebörd svarade ju naturligtvis som det var. Jag kör Windows ibland, Linux andra gånger och har testat många andra system.
-Vad är då skillnaden mellan olika operativsystem? Egentligen är det bara vissa nyanser som skiljer. Windowsanvändaren surfar med Edge, Appleanvändaren använder Safari och Linuxanvändaren kör Firefox. Alla tre kommer att hitta nyhetsflödet på facebook men på lite olika sätt. Precis så är det med Autism. Jag kan också köpa en glass i affären men min beslutsprocess fram till glassen är kanske lite annorlunda än din. Du kanske väljer vilken smak du vill ha medan jag väljer vilken form som är lämpligast. Vi kanske båda äter en Daimstrut men av lite olika anledningar. Ibland blir dock skillnaderna tydligare. När en Linuxanvändare sparat sitt open office dokument så kommer inte windowsanvändaren att kunna öppna det då filformatet är helt annorlunda i Microsoft Office. Samma sak händer ibland när trollet behöver kommunicera. Trots att båda pratar svenska så blir innebörden i samtalet helt olika beroende på nyanserna i språket som den autistiske kanske inte förstår. Det kan vara saker som Ironi, ord som har flera betydelser eller kroppsspråk som inte förstås. När dom sakerna blir frekventa så uppstår konflikter, precis på samma vis som Iphone användare och Android användare kan tvista om vad som är smartast och bäst. (Och för dig som undrar så är jag en Android användare med dåliga erfarenheter av Iphone)
Att förstå skillnaderna mellan den egna uppfattningen om världen och den som omgivningen har är en viktig del av att hantera autism och att förbättra sina sociala relationer. Precis som att en iPhone användare och en Android användare kan ha olika uppfattningar om vad som är smartast, kan personer med och utan autism ha olika perspektiv på samma situation. Men genom att förstå varandras synpunkter kan vi lära oss att förbättra våra kommunikation och samverkan
 

2 Responses

 1. Skogsanden

  23/02/2023 19:05

  Bra och tydlig bild. Känner igen mej, trots att jag mej veterligt inte har autism. Men normal är jag ju inte heller…

  Svara
 2. Trollet

  25/02/2023 08:43

  Ja Man kan ju ha autistiska drag även om man inte har diagnosen autism. Diagnosen är ju ett brett spektum som man kan ha delar av utan att för den delen ha/få diagnosen Autism.

  Svara

Leave a Reply