Och så var det det här med specialintressen och Autism.

, , Leave a comment

 Min fru följde med mig på min första intervju med psykologen när jag gjorde min Autistmutredning. På frågan om jag har några “specialintressen” så sa jag nej varvid min fru skrattade och sa “Jag vet inte vart jag ska börja, men han har många!” 

Jag har själv aldrig upplevt att jag har “specialintressen”, mest för att jag aldrig vart speciellt duktig på att hålla kvar vid mina intressen. Jag sysslar med en grej ett tag, tröttnar och hittar något annat. Därför blir jag aldrig specialist inom något område, däremot är jag en ganska duktig generalist. Sonen har sina intressen ungefär på samma sätt som mig.

Stegosaurus heter det har jag fått lära mig.

Det har vart ett halvår av dinosaurier, följt av ett halvår lego, och så kom det ett halvår av plants vs zombies och så vidare och så vidare. När vi hittar något som intresserar oss så lägger vi massor av tid och energi på detta och struntar i det som är runt omkring oss. Man blir väldigt kunnig inom några områden och det finns Autister som använder denna superkraft till sin spets och vinner nobelpris.

För egen del kommer jag aldrig att vinna nobelpriset i world of tanks. Jag har visserligen ägnat massor av tid senaste åren åt stridsvagnsspelet men även om ämnet är långt ifrån uttömt så finns det andra saker som lockar mig. Jag skulle säkert kunna skriva femton artiklar om mina olika “specialintressen” då jag ägnat massor av tid till dessa. Jag är av naturen sådan att jag släpper intresset och går vidare till nästa. En del autister håller sig kvar vid sitt intresse i hela sitt liv, dessa blir oerhört kunniga och experter inom sitt område. Jag är sådan att jag lär mig massor på kanske väldigt kort tid och nöjer mig sedan med det.

Min fascination av flygplan är ett bra exempel och jag skrev faktiskt min  slut-uppsats på gymnasiet om bombplanet B17 under andra världskriget. Min historielärare tyckte det var kul att en naturvetare valde ett sådant ämne, jag tyckte det var naturligt. Varför skulle jag skriva uppsats om något tråkigt som friktion eller kalk-koncentration i insjöarna när det var flygplanen som snurrade i mitt huvud. Min mamma undrade många gånger varför jag aldrig blev pilot eller flygmekaniker. Det enkla svaret på den frågan är att jag hade gått vidare från flygplanen som upptog säkert fem-sju år under min uppväxt. Jag uppskattar fortfarande en flyguppvisning och jag kryper gärna runt i en Hercules men det är inget som intresserar mig dagligen längre.

Men varför skaffar trollet sig dessa “specialintressen”? jag tror det beror på att man har ett eget sätt att uppfatta och bearbeta information i omvärlden. Det är svårt att kategorisera och prioritera vad man behöver ta in. När man då får svårt att förstå något så tar nyfikenheten överhanden och man fixerar på vissa ämnen och detaljer. Det är kanske därför Einstein fick nobelpris, han kunde inte förstå universum och då kom hans superkraft in. Han kände ett behov av att förenkla så att han kunde förstå vad som händer. Man utvecklar djup kunskap och förståelse inom ämnet liksom en fix idé. Det här är något som i förlängningen ger en känsla av trygghet och kontroll i en annars väldigt komplex och förvirrande värld. 

Har alla Autister specialintressen? Nej så är det inte. En del individer har andra aktiviteter och intressen som finns där istället, viktiga för deras välmående och utveckling. Aktiviteter som idrott, fritidskurser, kreativa projekt, sociala aktiviteter och liknande. När jag läste på om dessa alternativa “specialintressen” så slog det mig att jag har även vart i det stadiet själv. Aktiv i några föreningar var för mig självklart under en tid i mitt liv. Det gav mig en social gemenskap samtidigt som det främjade något av mina mindre intressanta ämnesområden. Jag fick stöd och uppmuntran av min familj när jag hittade dessa aktiviteter och det är något jag hoppas att alla troll får när dom hittar en nisch som dom uppskattar. Det är superviktigt att stöd i att utveckla sina talanger och färdigheter.

Skillnaden för mig, mellan ett specialintresse och ett engagemang i en förening är att specialintresset kan uppta massor av tid och vara det enda jag egentligen vill tala om. Medans föreningen tar tid när den är “schemalagd” och det är något som jag släpper mellan varven.

Exempelvis gick jag en kurs i flugbindning, fiskeintresserad som jag är. Superkul med pillet att få ordning på dom där flugorna. Men när jag packat ihop mitt flugbindningsstäd, tackel, silkestråd och lack så släppte jag flugorna tills nästa tillfälle. Jag kände inget behov av att leta efter nya mönster i tidningen till nästa tillfälle, ej heller behövde jag vädra mina åsikter under veckorna. Det var bara en aktivitet som jag uppskattade oerhört mycket men mest kanske för att det var en social grej. 

Men om vi återgår till min fru, vilka intressen påstår hon att jag har?

“Du sitter alltid vid datorn” Och ja det är sant, eller ja inte att jag sitter där jämnt, men jag ägnar en hel del tid där och det har jag alltid gjort. Det är en trygg plats för mig där jag inte bara läser nyheter och spelar spel utan förkovrar mig i en massa olika ämnen. Dock så är inte mitt intresse nog starkt för att jag ska bli en expert. När jag försökte bli dataingingör så blev det för mycket skärmtid till och med för mig.

Numera funkar den…
 “Allting som innehåller mekanik/teknik” Jag har alltid vart den som plockar sönder och undersöker. Jag lagar ofta saker hellre än kastar dom, min filosofi är att är den ändå trasig så kan jag lika gärna kolla hur den fungerar och varför den är trasig. Senaste året har jag lagat växellådan till jordfräsen, Torktumlaren, Sonens Nintendo Switch, Den trasiga ventilationsanläggningen och en massa andra saker. Om något pajar så blir det liksom en utmaning.

“Gamla föremål” Kanske förknippat med mitt historieintresse. Det är inte bara gamla allmogeföremål som intresserar mig utan även mynt, möbler och inredning.

Sonen behövde en lite
speciell hylla…
 “Hantverk” Att skapa något och då speciellt i trä har alltid funnits med. Min första fyra i skolbetyg som sedemera skulle bli en femma var just i slöjd och hantverk. Numera så har jag även haft några år som professionell inredningssnickare och jag tillverkar och renoverar gärna möbler och inredning på min fritid. Faktum är att merparten av alla möbler och all inredning i våra hem har jag fingrat på. Renoverat, tillverkat eller justerat för våra behov.

    Men varför har jag då inte bara ett ämne? Kanske är det för att jag är rastlös av naturen eller är det för att jag släpper mina ämnen när jag förstår dom? Jag tror på den senare förklaringen. Senaste året har jag funderat massor på min Autism, men när jag tror mig förstå något inom ämnet så släpper jag det. Det framkom i min utredning att jag ständigt hittar nya områden och ämnen som är intressanta och psykologen trodde det berodde på att mina behov inte kunde tillfredställas med bara ett ämne.

Har du som läser något specialintresse eller är du mer som mig med femti olika? Jag ser gärna att du delar med dig i kommentarerna om just dina erfarenheter och ditt ämne.

 

Leave a Reply