Assistanshundar för personer med autism. En följeslagare och hjälpare

, , Leave a comment

Autism, som jag själv vet alltför väl, kan vara en utmaning att leva med. Man ska ta sig genom livet med en hjärna som fungerar lite annorlunda än andras. Där världen kanske verkar vara för mycket, för högljudd, för oförutsägbar, eller för överväldigande. Där små förändringar i vardagen kan orsaka stora reaktioner. Och där dom sociala koderna ofta förblir ett mysterium. Men vet ni vad som är lika sanning? Att autism också är en gåva, en unik förmåga att se världen på ett annat sätt, med detaljer som andra kanske missar. Och med det, kommer idag, jag vill skriva om en särskild form av stöd för oss autister – Assistanshundar.
Min egen erfarenhet kommer inte av någon utbildad assistanshund utan av en kär familjemedlem som heter Frippe. Han är något ouppfostrad och väldigt envis men han hjälper mig och sonen med våra problem varenda dag på sitt sätt. För det mesta så tycker jag egentligen att han är rätt jobbig och tar massor med energi men jag inser också att han ger mig kärlek och andra sätt att se omvärlden på.
Assistanshundar är mer än bara husdjur – dom är hjälpare, kamrater, och följeslagare som kan hjälpa oss autister att navigera i en ibland överväldigande värld. Hundar, oavsett ras eller storlek, kan tränas till att bli assistanshundar. En assistanshund tränas för att hjälpa personer med olika behov, och för oss autister, kan dessa behov vara mycket specifika och unika.
En av de mest anmärkningsvärda förmågorna hos assistanshundar är att de kan lugna oss under sensoriska överbelastningar. Ni vet, dom där ögonblicken när allting blir för mycket – ljudet av trafiken, ljuset från lysrören, doften av parfym. När hjärnan är överbelastad, kan en assistanshund ge en känsla av lugn och stabilitet, ibland bara genom att vara där, eller genom att göra specifika uppgifter som att trycka mot oss för att ge tryckterapi.
Assistanshundar kan också hjälpa till att bryta den sociala isen. Vi vet alla att sociala situationer kan vara svåra för oss autister. Att förstå sociala signaler och koder, att veta vad man ska säga eller göra, kan vara en utmaning. En assistanshund kan vara en bro mellan oss och andra människor, vilket gör det lättare för oss att interagera socialt. Jag kan i och för sig tycka att det kan vara rätt jobbigt när Frippe, som är oerhört social men något feg, vill hälsa på varenda passerande person och hund liksom för att visa mig att det är inget fel på den där heller.
Dessutom kan en assistanshund ge en känsla av självständighet och trygghet. För vissa av oss, kan världen utanför vara räddande och otrygg. Med en assistanshund vid vår sida kan vi känna oss säkrare och mer självsäkra att utforska världen.
Assistanshundar kan också hjälpa oss att skapa en rutin, vilket är oerhört viktigt för oss autister. Dom kan ge oss en struktur och ett schema att följa, vilket kan hjälpa oss att känna oss mer kontrollerade och mindre stressade. Våran Frippe är ett utmärkt exempel på detta, han är otroligt rutinbunden och har stenkoll på tandborstning och andra saker.
Det är dock viktigt att komma ihåg att alla autister är olika, och vad som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Men jag tror att vi kan vara överens om att det är värt att utforska alla tillgängliga alternativ för att hjälpa oss autister att leva våra liv till fullo.
Jag vill slutligen säga att det är värt att titta på alternativet med en assistanshund. Om du är en autist, eller om du känner någon med autism, kanske det är värt att utforska den här möjligheten. Det kan förändra ditt liv, och kanske, ge dig en ny bästa vän.
Kommentera gärna nedan om du har några erfarenheter av assistanshundar, husdjur, eller om du har några frågor. Låt oss starta en konversation om detta och hjälpa varandra att förstå och utforska detta alternativ ytterligare. Vi har alla rätt att leva våra liv till fullo, och assistanshundar kan vara en del av lösningen.
 

Leave a Reply