Autism och Kreativitet: Mina Konstnärliga Uttryck

, , Leave a comment

En AI förbättrad bild på hundn när vi var ute på promenad i vårvintersolen.

Det är välkänt att kreativitet ofta flödar från djupa källor av olika erfarenheter och perspektiv. För många personer med autism, inklusive mig själv, är kreativitet en viktig del av hur vi navigerar i världen runt omkring oss. I denna artikel ska jag utforska det komplexa sambandet mellan autism och kreativitet, och dela med mig av mina egna erfarenheter av konstnärliga uttryck.

Autism och Kreativitet: Mina Konstnärliga Uttryck

Att vara kreativ handlar inte bara om att måla tavlor eller skulptera. Det handlar om att se världen på ett unikt sätt och att ha förmågan att uttrycka sig på olika sätt. För mig har kreativitet alltid varit en naturlig del av mitt liv, även om jag inte alltid har förstått det på det sättet.

AI förbättrad bild på min mamma i bagarstugan.

Som person med autism har jag alltid haft en annorlunda syn på världen runt omkring mig. Jag har en förmåga att fokusera på detaljer som andra kanske inte lägger märke till, och jag har en stark känslighet för olika sinnesintryck. Denna unika uppfattning har influerat min kreativitet på många sätt.

Ett av mina konstnärliga uttryck är genom skrivande. Jag har fått lite av en passion för att skriva ner mina tankar och reflektioner, och det har blivit ett sätt för mig att bearbeta mina upplevelser och känslor. Genom att skriva kan jag utforska komplexa idéer och uttrycka mig på ett sätt som känns äkta för mig.

Utöver skrivande har jag även utforskat andra konstformer, som slöjd, matlagning och fotografi. Genom att experimentera med olika tekniker och material har jag upptäckt nya sätt att uttrycka mig själv och dela mina upplevelser med andra. Konst har blivit ett sätt för mig att kommunicera på ett djupare plan, även när orden inte räcker till.

Att kunna skapa bilder och “konst” har alltid vart svårt för mig men plötsligt så kan jag ta ett foto som jag tagit och använda det med AI-verktyget och skapa något nytt och annorlunda som jag själv gillar.

Anledningen till att jag skriver den här artikeln är att jag har blivit inspirerad av ett AI verktyg under senaste månaderna. Att kunna skapa bilder och “konst” har alltid vart svårt för mig men plötsligt så kan jag ta ett foto som jag tagit och använda det med AI-verktyget och skapa något nytt och annorlunda som jag själv gillar. Några av mina alster kan ni se i bloggen efter nyår men även i min engelska version av manlyminutes (https://autisticweekly.com/).

En annan viktig del av min kreativitet är min förmåga att tänka utanför boxen och hitta nya lösningar på problem. Som person med autism har jag en tendens att se saker och ting på ett annorlunda sätt än andra, vilket har varit till stor fördel i många situationer. Genom att kombinera mina unika perspektiv med min kreativa förmåga har jag kunnat lösa problem på ett sätt som kanske inte varit uppenbart för andra.

Men kreativitet handlar inte bara om att vara konstnärlig eller att hitta innovativa lösningar. Det handlar också om att vara öppen för nya idéer och att våga utforska det okända. Som person med autism har jag lärt mig att omfamna min egen unika syn på världen och att inte vara rädd för att vara annorlunda. Det är den här öppenheten och nyfikenheten som har drivit min kreativitet och gett mig möjlighet att växa och utvecklas som person.

Att renovera, ändra och fixa gamla möbler är också ett sätt som jag utrycker mig på.

Avslutande tankar

Om du är intresserad av mina fotografier och vardagsprojekt så försöker jag dela dessa med dom som skänker en slant via buy me a coffie.

Att leva med autism innebär många utmaningar, men det innebär också många möjligheter. För mig har kreativiteten varit en kraftfull resurs och ett sätt att navigera i en värld som ibland kan kännas överväldigande. Genom att omfamna min egen unika syn på världen har jag funnit en kreativ rikedom som berikar mitt liv varje dag.

Jag uppmanar dig att också utforska din egen kreativitet och att omfamna det som gör dig unik. Oavsett om det är genom konst, musik, skrivande eller något annat uttryckssätt, låt din kreativitet blomstra och låt den leda dig på nya och spännande vägar.

Vad är dina tankar och erfarenheter kring autism och kreativitet? Jag skulle älska att höra dina berättelser och reflektioner. Lämna gärna en kommentar nedan och låt oss fortsätta att utforska detta fascinerande.

Vinterbild på vårt fritidshus som har blivit förändrat. Dom som vart hit vet var det är, men känner inte igen sig.

P.S. Om du kommenterar, kommentera gärna om hur rörig den här sidan egentligen är. Jag är nämligen medveten om att det ser himla rörigt ut, men det är som ett försök att avbilda min röriga hjärna. D.S.

 

Leave a Reply