Stöd och uppmuntran för träning hos personer med autism

, , Leave a comment

“Ut å kut!” “Lite mer träning i ditt liv skulle du må bra av.” “Det här kanske passar dig?” Jag har fått så många uppmaningar och förslag på träning i mitt liv att jag har tappat räkningen på dom. Tränar jag mer för att folk säger åt mig? Knappast, jag tycker inte att det är det minsta kul. Ja jag märker att jag mår bra när jag tränat, men jag mår lika bra eller kanske till och med bättre om jag bara gör något som jag tycker är kul. Men hur motiverar man regelbunden träning för någon med Autism?

Är det så enkelt? Ut å spring.

Autism är en störning som påverkar interaktion, kommunikation och beteenden. Träning kan ha många positiva effekter för personer med autism, såsom att öka självkänslan, förbättra kroppskontroll och koordination, samt minska stress och oro. Det är viktigt att välja träning som passar den enskilda personens intressen och förmåga. Generellt kan träning inkludera fysisk aktivitet, idrott och spel, men också aktiviteter som yoga och dans. En erfaren tränare som förstår deras specifika behov kan vara till stor hjälp.

För att motivera en person med autism att börja träna, kan följande tips vara användbara:

 1. Identifiera deras intressen och föreslå träning som relaterar till dem. Till exempel, om de gillar att simma, föreslå att de börjar träna simning.

 2. Gör träningen till en rolig och positiv upplevelse genom att spela musik eller spela en sport tillsammans.

 3. Hjälp personen att skapa en träningsrutin som är förutsägbar och pålitlig.

 4. Ge uppmuntran och positiv feedback för deras prestationer, även de minsta.

 5. Ge personen valmöjligheter vad gäller träning, inklusive plats, tid och aktivitet.

Det här kan ju verka självklart, men jag kan med säkerhet säga att det är ingen självklarhet i min omgivning. Det är viktigt att respektera personens beslut och inte tvinga dem att träna. Istället bör man fokusera på att göra träningen till en positiv och meningsfull upplevelse. Om personen fortfarande är oviljaktig att träna, bör man respektera deras beslut och fokusera på andra aktiviteter som de njuter av. För egen del får jag enormt mycket träning av att friluftsliv, promenader, trädgårdsarbete, snöröjning och andra vanliga hemmaprojekt.

För personer med autism kan det vara lämpligt att träna på egen hand med träning som ger en hög grad av kontroll och förutsägbarhet. Tips som jag fått som jag tror kan vara lämpliga.

 1. Yoga kan hjälpa till att öka kroppskontroll och flexibilitet, samt minska stress och oro.

 2. Simning är en bra träning för personer med autism eftersom den ger frihet att röra sig i vattnet och tillåter kroppen att känna sig viktlös.

 3. Löpning eller jogging ger en god känsla av frihet och kan hjälpa till att öka självkänslan och kroppskontroll.

 4. Cykling kan vara en bra träning på egen hand, eftersom det tillåter personer med autism att ha kontroll över hastigheten och riktningen.

Av dessa så ägnar jag mig egentligen bara åt cykling, mest för att jag finner det något sånär underhållande. Sonen “simmar” regelbundet och det ger en otroligt bra träning, men miljön i en simhall är fruktansvärd för en person med Autism. Yoga har stått på min todolista länge och jag tror verkligen på tanken men min hjärna är för uppvarvad i dagsläget för att ens ta till mig grunderna. Löpträning, det tråkigaste på denna jord enligt mig. Men jag kan förstå dom som håller på med löpning, jag kan verkligen inte fokusera på något annat när jag springer.

Det är viktigt att välja en träning som personen trivs med och känner sig bekväm med. Dessutom bör träningen anpassas efter deras förmåga och nivå. Misslyckas man med att hitta rätt träningsform så blir det bara ett nödvändigt ont som skapar mera stress och oro istället för att hjälpa till att ta bort den.

Personer med autism kan stöta på flera svårigheter när de tänker börja träna.

 1. Träning kan skapa en känsla av oro och stress för personer med autism, särskilt om de är ovan vid en specifik aktivitet eller om de inte känner sig bekväma med träningsmiljön.

 2. Personer med autism kan ha känsliga sinnen och kan uppleva en stark reaktion på ljus, ljud eller beröring. Detta kan göra träningsmiljön svår för dem att hantera.

 3. Personer med autism kan känna osäkerhet om de inte förstår reglerna och förväntningarna på en specifik träningsaktivitet.

 4. Personer med autism kan uppleva en träningsmiljö som överväldigande på grund av den stora mängden människor och ljud.

 5. Personer med autism kan ha svårt att följa instruktioner och kan ha svårt att förstå en tränares riktningar.

Att kliva in på ett gym kan bara det vara ett stort steg för någon med Autism. Dofter, skarpa ljus, olika ljud och framförallt funderingen på omgivningens förväntan. Det är viktigt att stötta personer med autism under träningsprocessen Att arbeta med en tränare som förstår deras specifika behov kan vara till stor hjälp. Dessutom kan det vara hjälpsamt att börja med enkla och förutsägbara träningsrutiner och gradvis öka svårighetsgraden.

Vilka saker motiverar mig då? Jag är sedan länge en googlenörd och gillar google produkter så det var naturligt att installera Google fit när jag upptäckte den appen för några år sedan.

Nu har jag den sedan några år kombinerat appen  med en “träningsklocka” från Whitings. Den mäter puls och håller koll på mina aktiviteter. Mina Autistiska drag gör att jag går igång på statistiken som kommer av klockan och det är för mig en ganska bra motivation till att ta den där extra promenaden. Jag fick leta länge efter ett “aktivitetsband” som ser ut som en klocka då jag hatar och avskyr “digitalur” med passion. Om du är nyfiken på just min klocka så finns den här: https://amzn.to/3jA4bFC Det är en Affiliate länk men jag hade kunnat rekommendera klockan oavsett om jag får provision eller ej.

Min fru skaffade hund för snart ett och ett halvt år sedan. Jag hade gärna sagt att det var ett gemensamt beslut men hon var så bestämd så det var bara att låta henne köpa hunden. Han heter Frippe och är också en av mina motivationer. Det är nämligen så att den som är ute och rör sig mest med hunden det är jag. Som hundägare får man ta den där rundan oavsett väder och vi går gärna i skog och mark för det är avkopplande. Däremot att gå runt kvarteren här hemma känns mest stressande, man måste vara beredd på att vara social med andra hundägare. Med det sagt, jag tror inte min kondition vart så bra någon höst som den senaste så visst kan man hitta motivation i en träningskompis.

 

Leave a Reply