White noise och autism.

, , Leave a comment

Som troll så är man ofta väldigt känslig för brus. Vad är då brus kanske du undrar? Det kan vara det uppenbara såsom en dators surr, ventilationens ljud eller människorna på fiket som pratar. Men det kan även vara saker som bilen som passerar på gatan, ledlampan som har en trasig fläck, reklamhögen på diskbänken eller spindeln i taket.

Det som är svårt är att normalstörda oftast har förmågan att filtrera bort oljud eller detaljer medans trollet får en del av sitt fokus fel nämligen på bruset. Jag har i många år försökt ta bort brus. Men en del saker är svårare än andra. Tåget som bromsar exempelvis har stört mig i snart 20 år, visserligen har jag bott både nära och långt från järnvägen men det blev inte tydligt för min del förrän jag hamnade i en riktigt central lägenhet med järnväg i närheten. Vilken plåga det var dessa två år. Idag bor vi ungefär en kilometer från järnvägen men jag störs fortfarande av tågen. Min fru förstod ingenting när jag nämnde det, hon hade inte hört ett tåg någonsin där vi bott senaste 10 åren, jag hör det flera gånger om dan.

Ljudet av lysrören….

Visste du att lysrör låter? Det är det tydligen många som inte känner till. Det finns bättre och sämre lysrör dock. Kallavita nya lysrör låter mer än varmvita gamla lysrör. Nu har lyckligtvis min hörsel försämrats med åldern så det är inte så vanligt att jag hör dom numer, men det hände mig ordentligt för några år sedan. En större butikskedja öppnade en ny butik på handelsområdet och jag som var intresserad av sortimentet hade till och med sökt arbete där. Besvikelsen var lika enorm som lättnaden av att jag inte fått jobb där när jag klev in genom entrén. Ljudet av dom nya kallvita lysrören var öronbedövande. Jag var antagligen den enda som hörde det. Och jag var såvitt jag vet den enda som vände i dörren.

Att jag vaknar när jag är i stugan när det passerar en lastbil på länsvägen 1,5 kilometer därifrån är kanske mer ett tecken på hur tyst det brukar vara men faktum kvarstår att jag är den enda i min familj som gör det. Jag har även hittat ett nytt brus som stör när jag vistas i sommarstugan i Lappland. För ungefär 12 år sedan så togs en ny vindkraftpark i bruk ungefär två mil bort. Vad har det med brus att göra kanske du undrar, ja det gjorde jag med när jag plötsligt inte kunde somna en kväll när jag låg där under täcket. Det var något som störde. När jag stapplat ned till sjön så insåg jag att det var ljudet av vindkraftverkens snurror som jag hörde och som störde mig. Nu är det mer regel än undantag att jag sätter i mina inearhörlurar och slår på musik när jag ska sova även i stugan. Det är för övrigt en metod som fungerar hemma där jag fortfarande störs av Malmtågen på järnvägen 2 kilometer bort.

 
Bruset i vardagen är för övrigt en ganska stor energitjuv. Att ljudet från kylskåpet, diskmaskinen och den passerande bilen inte är så högt betyder inte att det passerar obemärkt genom min autismhjärna. Nejdå Det är noggrant analyserat in i minsta detalj och jag funderar även på om diskmaskinen låter annorlunda idag än vad den gjorde förra veckan. 
Det här är ibland en superkraft. När bilen plötsligt får ett aningens annorlunda ljud så märker jag det eller när ett lager i en maskin på industrijobbet ändrar ton så noterar jag att varvtalet ändrats och funderar således på varför det händer. 
 

Hur kan man då arbeta bort ljuden? När man talar om arbetsmiljö så talar man alltid om att det bästa stället för att motverka buller är vid källan. Och det är helt sant. Idag när jag väljer vitvaror, elektronik eller liknande så gör jag ett aktivt val till något som är tystare. Det leder i förlängningen till att vi har ett ganska tyst hem. (Om man nu bortser från valen som min fru gör på egen hand.)  Det är några år sedan jag upptäckte en ny sak som hjälper mig otroligt mycket. Nämligen ANC (Active Noise Cancelling). En ny teknik som arbetar genom att sända ut buller i samma frekvens men vriden 180 grader så att bullret får ett motsatsljud som tillsammans tar ut varandra. Det var närmast en religiös upplevelse första gången jag slog på mina första ANC bestyckade hörlurar. Köksfläkten som stod på i köket tystnade nämligen direkt. Jag trodde naturligtvis att den gått sönder men se det hade den inte, jag kunde bara inte höra den. Det händer ofta idag att jag går och hämtar mina lurar när jag sätter mig vid datorn för att arbeta en stund. Inte för att jag vill lyssna på något utan för att jag vill få det tyst. Det är också otroligt uppenbart när jag kör bil längre sträckor hur viktigt bullret, eller snarare avsaknaden av bullret, är för mig. Att vara pigg eller trött efter tre timmars bilkörning är skillnaden om jag har mina lurar på mig eller ej. Det är dock något som jag märkt långt innan jag blev med ANC. När jag körde lastbil så hade jag under dom sista åren alltid på mig hörselkåpor. Det är en otroligt skön känsla när man kommer hem på kvällen utan att bara vilja gå i säng för att vila, bruset är oerhört tröttande för mig.

 
Mina JBL-lurar som följt mig i några år har blivit uppgraderade och ser ut såhär  https://amzn.to/3FeBMwv idag. Jag kan rekommendera dem varmt, då dom är prisvärda i mina öron.
Mina urbanista London https://amzn.to/3mEbM78 Har vart i min ficka i nära två år nu och håller på att vara utslitna. Jag kan inte riktigt rekommendera dom då batteriet är helt slut nu efter 20 månader. Jag har vart hyfsat nöjd med Urbanistalurarna men jag trodde att dom skulle hålla längre. Det har kännts som ett prisvärt alternativ, men i dagarna har jag har bytt ut dom mot ett par Soundpeats https://amzn.to/3KLojPX istället och jag gillar dessa lurar betydligt mer än urbanistas version så här långt. jag får väl komma med en recension på lurarna när jag haft dom några månader.
 
Nu är det ju inte bara ljud som är brus i vardagen för en person med autism. Att skapa ordning i omgivningen kan vara precis lika viktigt. Den där högen med reklam som ligger på bordet är det kanske inte så noga med, men det tar vår uppmärksamhet undermedvetet. På samma vis kan en skrikig tavla vara oerhört energikrävande även om den bara hänger där stilla på väggen. Så när man funderar på hur man ska ta bort bruset så bör man även fundera på om man kan skapa en ren och enkel omgivning.  Kan man ställa undan kaffekokaren eller diskstället när man inte använder dem så kommer kanske middags förberedelserna att gå lättare, speciellt om du har lurar på så du slipper höra kylskåpets surrande.
Vill du lära dig mer om organisation i hemmet så läs gärna min artikel om 5S hur-kan-man-ha-det-sa-stokigt
 

Leave a Reply