Alla hjärtans dag, Jamenvisst ska det handla om kärlek idag.

, , Leave a comment

Du är ju gift, och nu undrar du kanske, hur funkar det? Du har ju Autism. Ja ibland går det inte alls är det enkla svaret på den frågan. Konflikter med min fru och min son är ibland både vanliga och svårlösta. Att älska någon med Autism är oerhört frustrerande stundtals. Jag hade tänkt backa ur relationen med min fru första gången redan någon månad in i vårt förhållande. Vilken tur att jag inte gjorde det. Jag är säker på att hon har haft samma tanke lika många gånger som jag men när i alla fall jag lägger dom positiva sidorna med vår relation i ena vågskålen och dom negativa i den andra så märker jag hur mycket jag har att arbeta för. Vi kompletterar varandra och är bra på det den andre är usel på. Att det är frustrerande stundtals att älska någon med Autism det vet jag av egen erfaren. Det är inte bara min son som lever med Autism utan jag har även flera i min närhet som levt ett helt liv med tydliga autistiska drag.
 Trollet kan känna och visa kärlek på andra sätt än normalstörda. Eftersom jag är ett troll själv så kan jag bara redovisa för mina känslor. Ibland så är mina känslor oerhört starka och tar överhanden men andra gånger så är samma känsla mindre stark men lika viktig eller kanske till och med viktigare. Min fru tyckte att det hon fick en ny man när vi skaffade hund då jag visade mina känslor på ett mera öppet vis när jag är med hunden. Mina känslor för hunden är inte ens i närheten lika starka som för min son och min fru och det är kanske därför som jag vågar visa dom. Min personliga integritet är så viktig för mig så jag vågar inte visa vad jag egentligen tycker om min omgivning. Att jag tänker på min pappa varenda dag tio år efter hans död är inget jag visar utåt, lika lite som jag att jag inte tänker lika mycket på andra viktiga människor i mitt liv. Hunden som busar och får mig att skratta är däremot inte lika viktig för mig så jag vågar visa mina känslor. Att det uppfattas som att jag älskar hunden mer än min son får min omgivning faktiskt acceptera. Jag vet att fallet inte är sådant.
Att leva tillsammans med någon som gråter av en för dig skitsak medan samma människa är iskall över sin mors bortgång måste vara svårt. Men för den som lever med ett troll kommer kanske att uppleva dessa motsatser. Det enda du kan vara säker på är att om trollet säger att det älskar dig så är det på fullaste allvar. Och är du osäker så kan du alltid fråga, men var beredd, du kommer att få ett rakt svar som kan såra dina känslor.
För ett tag sen mötte jag en kvinna som bildat familj med en autistisk man. Vi språkade en stund när jag insåg att det var min f.d. kollegas sambo. Förutom att vara väldigt trevlig så nämnde hon något som jag tyckte var väldigt klokt sagt. Hon sa: förutom att hon älskade sin sambo. Att hon önskade bara en sak och det var att han gärna hade kunnat få komma med en instruktionsbok som förklarar hur han fungerar. Det hade nog underlättat en del i vardagen. Att bolla två små barn med Autism fungerar bevisligen men inte är det superenkelt varje dag, det krävs både gott om tålamod och en stor del av förståelse. Men kärleken är blind säger man, jag tror snarare att kärleken väljer att se dom goda sidorna och blunda för dom sämre.
 
Så idag på alla hjärtans dag vill jag egentligen bara säga en sak. Tänk på att alla är olika, visar känslor på olika sätt men det betyder inte att känslorna är falska. Passa på i dag när det är Valentin att berätta för dom du tycker om hur du egentligen känner. Någon bättre dag än idag finns det inte!

 

 

Leave a Reply