Mina bästa tips på saker som kan ge dig energi

, , Leave a comment

Jag har ju skrivit om energi nu två gånger (energitjuvar samt tankar om mer energi) och idag kommer mina tips på saker som ger mig energi i min vardag.
 
Saker som ger mig energi. Jag tänker såhär, om jag hittar något som laddar upp mig så kan jag ju knappast vara unik. Min lista är inte fullständig men kan ge dig som läser ideér på hur du kan hitta energi i din vardag. Jag skrev en hel del av det som står i bloggen under senhöstens mörker och det var kanske just bristen på energi just då som triggade mig. Jag hoppas att du kan hitta något tips som du inte testat på. Samtidigt hoppas jag att du kan lämna dina egna tips som en kommentar. Finns det något som du gör som laddar upp dig?
 • Lyssna på musik.
  • Musik har alltid haft en avkopplande effekt på mig.
 • Koppla bort egna tankar
  • Detta är något som är svårt, men jag lyckas ofta med det när jag ser på film, spelar dataspel, läser en bok eller liknande
 • Andas
  • En rubrik som kanske kräver lite förklaring. Vad jag menar är att bara stanna och stå, sitta eller ligga stilla och njuta av nuet. Utan att behöva göra något annan än vad som faller en in. Det kan vara saker som att sitta på altanen i solen och surfa på nätet. Eller att stanna upp på skogspromenaden och ta en bild på höstlöven. Eller bara att lyssna på vattnet som porlar i dikestrumman.
  • Meditation, en för mig nyupptäckt del i mitt liv.
 • Lågkoncentrationsprojekt (som gräsklippning, snöskottning, snickerier, problemlösning, dator/tv-spel och liknande. Alltså saker som inte kräver stor tankeverksamhet och planering för att fungera.)
  • Du kanske tänker att det krävs massor av planering för att snickra ihop ett matbord. Och ja det är sant. Men för mig är det en annan energigivare, jag nämner den nedan. Problemlösning.
  • Att spela spel, snickra och liknande är ett sätt för mig att slippa mina tankar om allting annat. Att koppla bort verkligheten en stund och det är något som ger energi.
 • Ute i trafiken själv. (Det här är svårt att förklara men det kräver ingen tankeverksamhet för mig då det är en stark rutin)
  • Jag tror att det kan bero på att jag arbetat som yrkeschaufför i nära 20 år.
 • Läsa en bok.
  • Ett bra sätt för mig att skingra tankarna
 • Lyssna på Radio. Men det är inte alla program som ger energi. Vissa programledare på radion är riktiga energitjuvar.
  • Att ha på radion i bakgrunden är något jag är uppväxt med och det är en naturlig del av min närmiljö. Det är dock även något som är en riktig energitjuv för vissa.
 • Arbeta vid datorn med något. (En punkt som hamnar på båda sidorna, det hela handlar om vad jag ska göra vid datorn. En 3D ritning eller ett problemlösande projekt kan ge energi medan andra projekt som exempelvis skapande av ett sådant här dokument kan ta energi.
  • Jag skriver bara när jag har gott om energi eller när jag måste. Ibland så blir det ett måste när jag kommit på en god idé då kan det ge bra med energi av att skriva av sig.
  • Att lösa problem som till exempel fundera på hur något ska konstrueras eller bara lösa en sudoku kan ge enormt med energi för mig. Jag jämför det med hur vissa säger att man får energi av att springa en sväng. Jag mår bra av träning av min logiska hjärna.
  • Jag har ju fuskat med programmering till och från i några år. En verksamhet som ger mig energi, tyvärr så har jag svårt att hitta meningsfulla projekt som ligger nära min programmeringsnivå så det är något som aldrig tagit fart.
 • pussellösning
  • Att sitta och lösa en sudoku av lite svårare modell eller fundera på ett logiskt pussel är för mig ofta en energikälla. Att man kan känna sig utvilad när man tittat på dom där 81 rutorna i en timme kan verka underligt men för mig är det avslappnande.
  • Problemlösning, att få fundera på hur man ska få något att fungera tar visserligen energi, men när man knäcker problemet så löss gör det massor av energi. Jag kan närmast likna det med att slå ihop två väteatomer.
 

Leave a Reply