Autism + Gamer = sant!

, , Leave a comment

Jag har nog vart en gamer sen före tonåren. En gamer är vanligtvis en person som ägnar sig åt att spela dator- eller TV-spel som en hobby eller ett intresse. Det är ingen specifik definition av en gamer, men i allmänhet är det någon som aktivt deltar i spel och har ett starkt intresse för spelkulturen. Jag uppslukas ofta av spel och gillar kulturen men ser även att det finns många andra Autister i min omgivning som delar mitt intresse för spel och gaming.

När det gäller autistiska personer och gaming finns det en del faktorer som kan förklara varför många autistiska personer är intresserade av spel. Autistiska personer kan uppleva vissa svårigheter i sociala interaktioner och kommunikation, och spel kan erbjuda en plattform där de kan känna sig mer bekväma och kompetenta. Spel ger strukturerade regler och tydliga mål, vilket kan skapa en känsla av förutsägbarhet och kontroll. Dessutom kan gaming vara en form av eskapism och ge möjlighet till att utforska fantasivärldar och roller. För egen del så tror jag att dom hårt styrda reglerna ger mig en möjlighet att koppla av på ett sätt som jag inte hittar någon annan stans. Att jag sedan gärna engagerar mig och chattar med klankamrater och andra gamers är ingen avgörande faktor, jag kan lika gärna sitta och spela ett strategispel helt själv i timmar.

Vidare erbjuder spel en möjlighet till social interaktion, även om den sker online. Många spel har multiplayer-funktioner som tillåter spelare att samarbeta eller tävla med andra. För autistiska personer kan det vara lättare att inleda och upprätthålla sociala kontakter genom en digital plattform, där de kan kommunicera via text eller röstchatt istället för ansikte mot ansikte. Man får med andra ord ett enklare sätt att vara social på.
Det är viktigt att notera att inte alla autistiska personer är gameare, och att intresset för spel kan variera bland individer inom den autistiska gemenskapen. Som med alla intressen är det en personlig preferens och beror på individuella faktorer och intressen.
Det är också värt att påpeka att gaming som intresse och aktivitet är populärt över hela världen och omfattar människor från olika bakgrunder och neurologiska profiler. Det är därför inte ovanligt att autistiska personer är gamers, men det är viktigt att inte generalisera eller anta att alla autistiska personer har ett intresse för gaming.

Om du nu undrar vilka spel jag spelar mest så har det under senaste åren blivit huvudsakligen World of tanks – För att det kombinerar flera av mina intressen och är lagomt svårt. Men jag spelar även äventyrsspel, olika strategispel, Sims och naturligtvis Minecraft i olika formen med sonen. Jag och sonen delar intresset även om vi oftast spelar olika spel med olika förutsättningar och det är nog ganska typiskt för gamers. Man spelar helst det man för stunden finner mest underhållande även om det kan vara en kul social grej att hålla på med.

 

Leave a Reply