Autism genom historien.

, , Leave a comment

Du har kanske hört uttrycken bortbyting, trollunge, original, excentrisk, enstöring, speciell eller häxa. Orden är många och ibland väldigt smärtsamma. Att bli kallad original för att man har ett annan operativsystem är kanske inte det roligaste. Tro inte att dina ord bakom min rygg inte når mina öron. Autismspektumet är brett och ju mer man läser om tillståndet, desto mer förstår man att det är inget ovanligt. Jag läste i en artikel att diagnoserna blir bara fler och fler och man förstår inte vad det beror på. Jag tror att det beror på att man kanske har blivit bättre på att förstå och känna igen personer med Autistiska drag. En av mina förebilder tog plötsligt upp detta under ett samtal när jag nämnde och förklarade sonens diagnos. Hon skrattade och sa att hon nog kunde räkna upp ett femtiotal original, häxor och trollungar som passar in på beskrivningen. I hennes generation så fanns dom där men dom hade bara ett annat namn.

Samtalet fick mig att fundera och jag gör det fortfarande nu sju år senare. Vi vet idag att det finns många historiska personer som antagligen haft Autism. Da Vinci, Einstein och Curie är bara några namn som nämns. Dom som inte nämns är sådana som Ko-Sixten, Harry långnäsa, Stoorn och Knuster-stina. Dom som fått sina öknamn men som inte fått respekt som medmänniska eller samhällsmedborgare. En del kan ha fått respekt för sitt livsverk medan andra bara glöms bort som en parentes. Idag så ser vi att nära 1 av 20 barn får diagnosen autism. Det har nog vart så i alla tider att ungefär 5% av befolkningen har autistiska drag. När man tänker på det viset så inser man snart att tanten som bor i hörnlägenheten antagligen är odiagnostiserad lika väl som ensamma farbrorn som alltid handlar i kostym i affären. Känner du till något original? Jag hoppas att du behandlar denne med lika stor respekt som alla andra medmänniskor. Det är inte dennes fel att hen har ett annat operativsystem.
Man pratar ofta idag om att det blir fler och fler i samhället med npf-diagnos. Men jag undrar också om det verkligen finns fler med störningar idag än tidigare eller om det bara är ett symtom av hur samhället blir mindre och mindre accepterande. Accepterande av människor som har någon sorts störning. I Arbetslivet är det definitivt så att npf-störda personer får svårt att hävda sig. Man söker inte introverta, oflexibla detaljtrogna medarbetare utan man vill ha den flexibla extroverta typen då denne antagligen producerar lite mer även om kvalitén blir lidande. Dessutom blir det mer och mer vikt vid att man ska kunna gå och ha kul på en afterwork än att man ska producera en bra slutprodukt. Även den där ADHD typen som kunde trivas tok-bra på ett fabriksgolv och få utlopp för sin energi har fått det svårt att hitta en plats idag. Det var bättre förr, i alla fall i vissa hänseenden.
Hur skapar man då ett samhälle som är mer förlåtande? Som jag ser det så finns det två vägar. Den ena vägen är att man utbildar befolkningen och ger alla en bättre kunskap om hur olika man kan vara och ändå vara värd lika mycket. Eller också tar man bort alla oliktänkande. Det är här det är viktigt att du som individ funderar på hur du vill leva. Med mångfald i samhället där alla kan producera och bidra efter sin egen förmåga eller ett enfaldigt samhälle där man förtrycker folkgrupper som är i minoritet. Det finns flertalet exempel på sådana experiment i historieböckerna där man rensat ut bland oliktänkande, människor med annan härkomst eller människor som inte lyckas ekonomiskt i livet.
Hur många npf-diagnoser blev offer för utrensningarna på 1930 och 1940talet? Det var inte bara judar, fascister, socialdemokrater, mörkhyade och polacker som mötte sitt öde framför ett maskingevär. Tror du att dessa utrensningar tagit slut? Hur ser det ut i länder som Ryssland, Kina, Afghanistan, Nigeria och alla andra förtryckarländer?

Nästa gång du möter ett original, troll eller en häxa. Försök att prata med personen istället för att rynka på näsan. Det kan ju plötsligt vara så att du får en ny kompis istället för att ha den där känslan av att det är något som är fel med denne. Ta vara på era olikheter. Jag törs nästan garantera dig att det är en väldigt intressant person om du lär känna denne.

 

Leave a Reply