Hur är det att vara ljudkänslig?

, , Leave a comment


Jag har vart ljudkänslig i hela mitt liv. Som barn vaknade jag ofta av bilar som passerade på gatan utanför och jag har alltid haft en stor avsky till lysrör, inte på grund av det otäcka ljuset utan av det oerhört otrevliga ljudet som dom avger. TVns testbild har ett väldigt behagligt ljud jämfört med lysrörens ljud.

    Nu har jag ju lyckligtvis blivit äldre och det har även min hörsel så idag är det mindre vanligt att jag hör lysrören, men obehagliga ljud finns där i alla fall. Jag har ju autism och autism är en neuropsykiatrisk funktionsvariation som innefattar en bredd av symtom och egenskaper. Ett av dessa symtom är överkänslighet för olika stimuli, inklusive ljud. Personer med autism kan ha en känslighet för ljud som är avvikande i jämförelse med personer utan autism. Detta kan innebära att ljud som för andra människor är behagliga eller uthärdliga, kan uppfattas som obehagliga och överväldigande för personer med autism. Att vara ljudkänslig kan vara påfrestande för personer med autism eftersom det kan leda till överstimulering och överbelastning av sinnesorganen. Detta kan i sin tur leda till obehag, ångest, och en önskan att undvika sociala situationer och offentliga platser där ljudnivån är hög.

    Jag är ju mest känslig för bakgrundsljud såsom fläktar, trafikljud, stimm och stök. För egen del är det oerhört tröttsamt, det är dock något som jag knappt tänkt på genom åren. När jag körde lastbil så insåg jag dock att jag var betydligt piggare på kvällen när jag kom hem om jag använde mina hörselkåpor när jag satt i bilen och körde. Det var dock i en ytterst bullrig lastbil som jag åkte i på den tiden, jag som kört ett antal olika lastbilsmärken har noterat ett som verkligen sticker ut med en ytterst bullrig arbetsmiljö. Men jag har haft tanken i sinnet senaste åren även när jag kört bil och det var familjen åkte till fjällen i fjol vintras som det blev jättetydligt hur mycket jag egentligen påverkas av bakgrundsbullret i bilen, vägljud, vindbrus, motorljud, fläktens surr o.s.v.. Sonen vill gärna sitta ostört när han åker bil och jag ville gärna lyssna på radion, så sagt och gjort stoppade jag in mina ANC-inear lurar när vi åkte och tänkte inte mer på att den aktiva bullerdämpningen var på. Det var först efter kanske 2 timmar när jag plockade ur lurarna ur öronen en stund som det blev så uppenbart, jag trodde skallen skulle spricka av allt oljud i bilen. Numer har jag tagit för vana att alltid sätta ANClurar i öronen om jag ska köra längre än en halvtimme, det är nämligen så att jag har noterat att jag är betydligt piggare när jag kommer fram, stressen som ljuden skapar blir mindre.

    Vad är då ANC? Det är en förkortning för Active noise canceling och innebär att det finns en liten dataprocessor som analyserar omgivningens ljud och skickar ut ett eget ljud som minskar omgivningsljudet. Det är lite grand som om du försöker balansera en pinne i handflatan, då gör du rörelser som motverkar pinnens tendens att falla. På samma sätt motverkar ljuden, som datorn i lurarna sänder ut, bullret som kommer in i datorns mikrofoner. Det är lite magiskt första gången man slår på ANC då det oftast är inställt på att dämpa bakgrundsbuller men samtal och liknande dämpas inte. Det är ungefär som om man spetsar till sin hörsel. Precis som med alla andra tekniska saker så får man vad man betalar för, det är nämligen ingen billig teknik. Om du vill ha det bästa på marknaden så kostar det alldeles för mycket för att jag skulle kunna rekommendera det för någon. Men även mina relativt billiga inears (https://amzn.to/3xSi2uE) dämpar otroligt mycket och jag har även ett par overears (https://amzn.to/41l2qNL )som inte kostar i paritet med narkotika som även dom fungerar hyfsat.

    


När vår familj sökte bostad senast så fanns ljudnivå med i tankeverksamheten, det är inte enkelt att hitta ett “tyst” boende. Man måste ta många saker i beaktande, omgivningen är kanske det viktigaste. Jag känner idag att vi missade en sak och det är järnvägen som går ungefär en kilometer bakom huset. godstågen som passerar där gör det obemärkt för alla utom jag som fortfarande störs av ljudet då och då. Vi ritade, designade och byggde ju våran bostad själva och det är oerhört skönt att ha alla bullriga saker som ska vara igång på ett och samma ställe, det är enklare att ljudisolera om man bara behöver isolera ett rum. Sedan får man tänka på ljudet när man köper en vitvara, en ny dator eller för den delen en ny dammsugare. Att slippa bullret är värt dom där extra kronorna.

    Att vara ljudkänslig kan påverka ens vardag negativt och göra det svårt att delta i sociala situationer, till exempel att träffa vänner eller delta i möten på jobbet. Behandling av ljudkänslighet kan innefatta att undvika eller minska exponeringen av obehagliga ljud, använda hörselskydd eller genom att söka professionell hjälp och behandling. En person som är ljudkänslig kan reagera starkt på höga eller plötsliga ljud, till exempel buller från trafik, ljud från grannar eller höga toner från musik eller TV. En del personer kan även vara känsliga för vissa ljud som andra personer inte reagerar på alls. Ljudkänslighet är en av flera sensoriska utmaningar som personer med autism kan uppleva. och om man kan minska påverkan av ljud så minskar man även vardagsstressen. Det hela handlar om att man försöker skapa en bättre miljö för att få ett bättre välbefinnande.
 

Leave a Reply