Mina strategier för stresshantering.

, , Leave a comment

Det här med stresshantering och vardags-stress när man har autism

Vissa dagar så fylls den fiktiva bägaren upp väldigt snabbt. Det kan vara möten med människor på jobbet eller gatan. Man blir överstimulerad av starka ljud, ett blinkande ljus, väderhändelser eller bara av att höra grannens barn leka på gården. Ibland så störs rutinerna och man blir tvungen att ändra i sitt schema. Eller kanske ringer en släkting och vill bjuda in till kalas på lördag. Livet är fullt av vardagliga saker som kan vara alldeles för mycket ibland för en med autism.

När man får tips från habilitering, arbetsterapi och andra så får man ofta massor med förslag såsom.

  • Träning, fysisk aktivitet som kan hjälpa dig att reducera stressnivåer.
  • Struktur och rutiner i din vardag hjälper nog
  • Meditation, yoga samt avslappningsövningar kan hjälpa dig att koppla bort och fokusera.
  • Kommunicera med dina medmänniskor, att hålla inne med sina känslor skapar stress.
  • Skapa en trygg plats där du kan gå undan för att koppla bort och få en paus från omvärlden.
  • Dina intressen kan hjälpa dig att släppa saker som är stressande och påfrestande. om du gillar att teckna så kladda i ditt anteckningsblock det hjälper.

Har jag testat alla kanske du undrar? Nej det har jag inte, och vissa tips har ökat min stressnivå snarare än minskat. Ett exempel är fysisk aktivitet, och kanske beror det på att jag inte hittat en aktivitet som är bra för just mig. Att röra sig utomhus har alltid vart ångestladdat hos mig, vare sig det gäller att springa cykla eller bara promenera. Jag märker visserligen precis hur mycket bättre jag mår när jag vart ute och rört på mig men jag blir oerhört trött av alla intryck som möter mig när jag cyklar, promenerar eller springer. Men med det sagt, det kan vara det bästa du gör för att minska din stress.

Jag har testat avslappningsövningar ända sedan förskolan, det har vart en förutsättning för mig för att kunna få god nattsömn. Det är en sak som jag vet reducerar min stressnivå. Jag har haft “pirr” i benen som barn och hade otroligt svårt för att sitta still, än svårare var det att komma till ro när man skulle lägga sig då benen helst ville hoppa omkring eller testa hur det är att promenera i taket. Jag fick verktyget att slappna av från en pedagog i förskolan och det har hjälpt mig enormt. Det var något som jag under åratal använde flera gånger om dagen bara för att kunna sitta still eller lägga mig för att sova. Idag så kan jag fortfarande ha stunder då benen bara vill sprätta omkring men det blir allt längre mellan gångerna och jag använder min avslappningsövning uteslutande när jag känner att jag vill koppla bort omvärlden och jag sitter på min trygga plats.

Jag har några intressen som är väldigt bra för mig när det kommer till att minska min stressnivå. Det kanske vanligaste som jag tar till är att jag försöker spela någon sorts spel på dator, mobil eller konsoll. Det får mig att släppa mina tankar som snurrar för tillfället och bägaren töms långsamt. Andra saker som är bra för min stressnivå är stunderna när jag kan gå ut i garaget/verkstaden själv och pyssla med något projekt som jag har för stunden.

Det kan vara allt från att slöjda en smörkniv till att montera isär snöslungan för att byta friktions-gummi på friktionshjulet. På hösten försöker jag alltid få helst en vecka eller två när jag ägnar mig åt jakt och fiske då det sänker min grundläggande stressnivå och hjälper mig i månader efteråt. Jag får samma effekt när jag gör en utflykt i naturen en förmiddag.

Jag har i många år försökt skapa trygga platser dit jag kan gå undan en stund när det blir för mycket. Jag nämnde garaget tidigare och det är en sådan plats. Men jag kan även sätta mig på altanen i solen, eller lastkajen på jobbet. Det behöver inte vara en märkvärdig plats men den behöver vara lite avskild från alla stresshöjande moment. Ibland så får man stoppa lurarna i öronen och blunda för att kunna skapa den platsen, då kan man till och med hitta lugnet i ett stökigt lunchrum.

Sist har vi det här med struktur. Det som jag är sämst på. Eller är jag det? Det är något som kommit naturligt för mig i alla år när jag har vart i en miljö där stressen byggts upp. Det är kanske därför jag alltid försökt strukturera och ordna mina arbetsplatser. Jag har tidigare skrivit en artikel om just struktur där jag berättar om mitt förhållande till ordning. Där skriver jag om hur jag alltid haft oreda hemma, och det tror jag beror på att den grundläggande stressnivån är lägre hemma än på jobbet så därför har inte behovet av ordning och struktur funnits. 

Hur är min stressnivå idag? Jo stundtals är den väldigt hög. När jag funderar på hur framtiden kommer att se ut, har vi råd att leva som vi gör eller vad sysslar jag med om två år. Det är tankar som snabbt bygger upp min stressnivå. Har sonen problem i skolan? Varför har min partner så ont i foten? Vad var det egentligen som hände på jobbet? Ja som du ser så har jag alldeles tillräckligt med tankar redan där för att snabbt få en knut i magen. Men för det mesta så hjälper mina antistresstrategier och får ner nivån på en nivå som jag kan hantera.

 

Leave a Reply