Kan man få ersättning för autism?

, , Leave a comment

Att bli diagnostiserad med autism kan vara en uppenbarelse för många. Det var definitivt så för mig när jag fick min diagnos för fem år sedan. Och med insikten kommer en hel del frågor – en av dem är: Kan man få någon form av ekonomisk ersättning för sin autism?
Jag bestämde mig för att göra lite forskning för att besvara denna fråga.


Sjukersättning för de som inte kan jobba
Först och främst finns det sjukersättning, vilket jag hittade på en sida som pratar specifikt om detta. Om du är mellan 19-64 år och inte kan jobba på grund av autism, andra funktionsnedsättningar eller sjukdom, kan du ansöka om sjukersättning (som tidigare kallades förtidspension) fram till en månad innan du fyller 65 [autism.se]. För mer detaljerad information kan man hänvisa till Försäkringskassan.

Stödgrupper och föreningar

Vi har Autism Sverige, en intresseorganisation som jobbar för att förbättra livsvillkoren för personer med autism, Aspergers syndrom och liknande tillstånd [https://www.autism.se/]. De jobbar med att öka medvetenheten om utmaningarna som dessa individer möter och erbjuder en massa resurser för de som behöver det. Men det är inte bara om ekonomisk ersättning, det handlar om att få rätt stöd, utbildning och kunskap.
I Stockholm finns det ett Autismcenter för små barn som erbjuder stöd, vägledning och kurser för föräldrar och pedagoger som jobbar med förskolebarn med autism [www.habilitering.se]. Och det är inte bara ekonomiskt stöd, det handlar om att få rätt verktyg och resurser för att stödja ditt barn på bästa möjliga sätt. Man kan hitta motsvarande habilitering innom andra landsting men informationen på webben saknas tyvärr oftast. Kolla med 1177.se för att få närmare information om just ditt landsting.

Kunskap är makt

Föräldraskap till ett barn med autism innebär att förstå deras behov för att kunna ge rätt stöd [1177.se]. Men det handlar inte bara om pengar, det handlar om kunskap. Och kunskap är makt.

Försäkringar?
Om du har ett barn som får diagnosen Autism så kan det vara värt att kolla upp din försäkring. Många “barn”-försäkringar ger dig eller snarare barnet ett ekonomiskt stöd/bidrag om barnet får diagnosen Autism. Våran barnförsäkring ger våran son möjligheten att ta körkort eller kanske skaffa en första bostad när det blir dags för det.

Avslutning

Att leva med autism, oavsett om det är högfungerande eller inte, kommer med sina egna unika utmaningar. Men det finns stöd där ute – både ekonomiskt men framförallt på andra sätt. Vi behöver bara veta var vi ska leta. Så om du har autism eller känner någon som har det, ge inte upp hoppet. Hjälp finns där ute.
Lämna gärna en kommentar om dina erfarenheter eller om du har andra tips att dela med dig av. Eller varför inte ta kontakt med din lokala politiker och prata om hur vi kan förbättra stödet för personer med autism? Din röst gör skillnad.

 

Leave a Reply