Kläderna gör mannen, eller finns det en klädkod för Autism?

, , Leave a comment

Ja! Hoodie, pösiga byxor och hörlurar måste man ha! Nej, självklar behöver man inte det, det finns inga specifika kläder som är typiska för personer med autism. Människor med autism har samma möjligheter som alla andra att välja och bära kläder som de föredrar. De kan ha personliga stilar eller föredra vissa typer av kläder, men det är inte unikt för personer med autism.

Det är ett allmänt förekommande misstag att anta att alla personer med autism bär hoodies. Faktum är att hoodies är en vanlig form av bekvämt plagg som många människor, inklusive personer utan autism, bär. Människor med autism har lika mycket möjlighet som alla andra att välja sina kläder och deres val kan variera mycket. Vissa personer med autism kan ha en förmåga att uppskatta en bekväm hoodie, men det är inte unikt för dem och kan inte användas som ett tecken på autism.

Men säger du, det är många med Autism som är känsliga för beröring. Och ja det är sant och jag tror det är en av anledningarna till att man gärna har superbekväma kläder och prioriterar vissa material eller kläder som saknar detaljer som knappar eller dragkjedjor. Många, speciellt yngre med Autism har gärna på sig en hoodie utan kanske att tänka på varför. Jag hamnade i hoodieträsket när jag var i 25årsåldern, jag förstår nu med en diagnos i handen varför. Hoodien fyller i så många checkboxar, den är för det första väldigt bekväm, varm när det blåser och oftast väldigt soft där den berör min kropp. Huvan är dessutom perfekt när man är ute och vill skärma av omgivningen, det var något jag ofta nyttjade när jag gick i någon butik eller åkte buss. Just huvan som skärm är en fantastisk grej och jag inser att jag gärna använder huvan på jackor och andra plagg som har den.

Idag är det rätt vanligt att man går omkring i “sweatpants” och en huvtröja för att man vill verka träningsinriktad. Det är helt enkelt ett sätt att visa att man har en viss livsstil. Jag funderar många gånger när jag stöter på dessa personer ifall dom kanske har Autism. Då det är kläder som jag ofta ser på människor som jag vet har diagnosen. Nu har jag förutfattade meningar men om du har Autism själv, hur brukar du klä dig?

Det finns andra plagg som jag haft och gärna har för att skärma av omgivningen, Den där kepsen eller hatten, ett fantastiskt plagg som ofta finns på mitt huvud. Och senaste åren har jag allt mer börjat stoppa in dom där lurarna som jag lyssnar på musik med i öronen när jag rör mig på stan eller i en stimmig miljö.


Men jag då? Går jag i uniformen? Ja eller nej, jag har blivit något av en “märkesfantast” senaste tio åren. Eftersom jag vart tvungen att ha yrkeskläder av olika slag så har jag börjat uppskatta snickarbyxor och vissa skyddskläder. Att många av dessa yrkeskläder ofta är designade mer för att vara bekväma och praktiska än snygga passar mig utmärkt. Jag har aldrig egentligen brytt mig om utseendet. Nu hojtar min fru och protesterar vilt!

-Du som alltid väljer det och det märket. och vägrar att ta på dig det här märket….

-Ja älskling det stämmer, men jag väljer kläder i första hand för att jag vill ha kläder som är bekväma och praktiska.

Sommartid så går jag väldigt ofta i shorts, även om det kanske inte är väder för det. Men det beror på att jag egentligen inte trivs speciellt bra i långbyxor. Jag vet att jag inte är ensam om den åsikten. Det är inte skönt att ha det där fladdret runt benen. Vintertid så har jag alltid tighta långkalsonger under, även om det inte behövs men det är för att man slipper känna fladdret från byxorna. Joggingbyxorna är ju rätt lika en hoodie i det avseendet och jag går hellre med sådana, men jag gillar inte stilen som dessa byxor för med sig. Jag är ingen gymbesökare eller joggare och jag vill inte att folk som jag möter ska tro det (Fåfängt och dumt, eller hur).

Men det viktigaste för mig är att det ska vara enkelt att hitta kläder när jag behöver. Därför har jag börjat uppskatta att hålla mig till ett och samma märke, då vet jag alltid vad jag får och just mitt märke uppfyller nästan alla mina önskemål när det kommer till kläder. bekväma, praktiska men framförallt så sticker dom inte ut.

 

Leave a Reply