Positiva sidor och superkrafter när man har autism

, , Leave a comment

Har du några positiva egenskaper då? En fråga som jag får ibland. Jag har funderat på det i många år nu och ja det har jag. Jag ska försöka förklara några av mina superkrafter idag.

Trollet i mig är envist som få. Jag ger inte upp när något inte fungerar utan försöker igen och igen. När jag misslyckats nog många gånger så går min hjärna på högvarv och då försöker jag hitta andra lösningar. Det är kanske därför jag gör saker som jag egentligen inte vågar som att skruva sönder jordfräsen i sina minsta beståndsdelar, eller plockar sönder sonens playstation när det krånglade. Jag har ingen som helst aning om hur det ser ut på insidan mer än att något är fel, fast besluten om att åtgärda det. För det mesta så lyckas jag även få ihop sakerna i fungerande skick även om det finns stunder då man får vara fortsatt frustrerad över att det inte funkar.

En annan positiv egenskap är att trollet lägger märke till detaljer som ingen annan ser. Det kan vara jobbigt när man har “ålders-tourettes” och säger rakt ut att din nya Volvo är en opraktisk skitbil på grund av att krockskyddet i dörrarna gör kupén mindre än en gammal golf. Det är inte alla som uppskattar en sådan kommentar när man är stolt över sin nyinköpta bil. Dock kan detaljerna som jag lägger märke till hjälpa ibland. Det var bland annat min främsta egenskap som b2b säljare, jag såg ofta saker hos mina kunder som kunde förbättras och förmedlade detta. En uppskattad egenskap som öppnade dörrar för mig som ingen annan säljare före mig kunnat öppna. Att ha ett öga för detaljer har även vart en fördel när jag arbetat med produktion då en liten detalj kan spara eller tjäna oerhörda summor för ett företag. I privatlivet så blir man ofta hemmablind men detaljer som att diskmaskinen hade en plastbit som gått sönder kan vara bra att förmedla till sin familj då dessa kanske inte märkt det.
Många troll har andra superkrafter, den kanske främsta är den vanliga förmågan att skaffa sig specialintressen. När trollet verkligen lägger sin energi på något så lär det sig allt om detta. Ibland så är det bergarter och mineraliseringar och kan leda till en otroligt kunnig bergsingenjör. Andra gånger kanske trollet gillar att skapa och konstruera och plötsligt så finner det sig en morgon som spelarkitekt eller byggnadsingenjör beroende på vad man älskar att designa för stunden.
Mina Superkrafter

Mitt autism är, precis som alla andras autism, helt unikt. Jag har superkrafter att ta till ibland, jag är kvicktänkt och logiskt tänkande med en förmåga att lösa problem som andra går bet på. Jag har specialintressen, tyvärr så har jag inte bara ett intresse som jag fördjupat mig i utan jag är väldigt spretig och har därför aldrig funnit tiden till att bli expert inom något område då jag hela tiden hittar andra saker som är roligt.

Jag är oerhört nyfiken. Det är ingen superkraft tänker du. Men där har du fel. Min nyfikenhet gör att jag inte kan släppa att surfplattan inte fungerar som den ska utan jag plockar isär den för att laga den. Samma sak gäller för mig med annan teknik. Av nyfikenhet på hur det fungerar så plockar jag sönder jordfräsen vars växellåda slutat fungera bara för att försöka förstå hur maskinen är uppbyggd. Att jag samtidigt lagar växellådan är bara en positiv bieffekt. Att jag som nyfiken gjort så i hela mitt liv är kanske grundat i två krafter, mitt teknikintresse och min nyfikenhet. 
Min nyfikenhet är också bakgrunden till att jag satt mig ned och börjat skriva på den här bloggen. Jag är nyfiken på min kapacitet och om jag över huvud taget kan skriva något som någon annan kan uppskatta. Dessutom så är jag nyfiken på om jag kan förbättra min maskinskrivnings-hastighet. Men framför allt så är jag numer väldigt nyfiken på mig själv. Att skriva ned mina tankar som kommer flyktigt kan också vara ett sätt att lära känna mig själv.
Har du läst såhär långt så är du kanske intresserad av ämnet? Skriv gärna en kommentar om dina superkrafter så kommer jag nog att återkomma och utveckla fler av mina superkrafter längre fram.

 

Leave a Reply