Superkrafter, Vardag med Högfungerande Autism

, , Leave a comment

Hej kära läsare! Jag som arbetat med biltestverksamhet ett par veckor kom att tänka på att jag har en superkraft som jag använder. Idag vill jag dela med mig av mina “superkrafter” som kommer med min autism: förmågan att notera detaljer på ett unikt sätt. Många gånger har jag reflekterat över hur min autism ger mig en annorlunda syn på världen och hur jag kan använda denna förmåga till min fördel.

Inledning

Från det ögonblick jag fick min autismdiagnos för cirka fem år sedan har jag utforskat och analyserat olika aspekter av hur min hjärna fungerar. En av de mest fascinerande aspekterna är min överlägsna förmåga att notera detaljer som kanske flyger förbi andra obemärkt.

En djupare titt på superkrafter

Att notera detaljer i omgivningen kan både ha sina för och nackdelar.

För att förklara hur jag upplever detaljerna i min omgivning måste jag dra paralleller till hur jag märker av ljud. På samma sätt som ljudkänslighet påverkar mitt liv, gör min detaljfokuserade syn det också. Jag har märkt att jag kan urskilja små detaljer i min omgivning som andra kanske inte lägger märke till. Det kan vara allt från färgnyanser i naturen till subtila förändringar i ljudmönster.

Att notera detaljer har blivit en ovärderlig tillgång för mig, särskilt när det kommer till mina intressen som jakt, fiske, och slöjd. Vid jakt och fiske kan jag märka av minsta rörelse i naturen eller notera små tecken på fiskenas närvaro. Slöjden blir en konstform där jag kan skapa med precision och uppmärksamhet på minsta detalj.

Nu när jag kör omkring med en testbil på dagarna och försöker hitta buggar och fel i konstruktionen så har jag noterat att mitt detaljsinne gör att jag märker saker som inte mina kollegor alltid noterar. Som hur dörrens konstruktion kanske bör ändras så att vindljudet blir mindre eller så att man slipper den där iskanten som bildas vid gångjärnet. Min brist är inte att jag noterar felen utan kanske att jag har svårt att beskriva och förmedla det jag noterar när jag hittar fel. Man kan tyvärr inte vara superman inom alla områden och just där har jag min svaga sida.

Om man nu leker med tanken på att man inte hade några brister, det vill säga att man inte kunnat få diagnosen Autism. Men fortfarande hade fått behålla alla “superkrafter”. Var hade man vart då? För egen del så tror jag att jag hade vart helt utbränd. Jag hade nämligen ständigt strävat efter att förändra min omgivning och lagt alldeles för mycket energi på det. Kanske är det tur att mina superkrafter kommer med brister.

Avslutande tankar

Man kanske ser världen annorlunda när man har Autism men det behöver inte vara någon nackdel.

Att notera detaljer på ett annorlunda sätt är en del av min superkraft som kommer med autismen. Jag uppmanar er, kära läsare, att reflektera över era egna superkrafter och hur de formar ert sätt att uppleva världen. Dela gärna era tankar i kommentarerna nedan eller prata med någon ni känner om era unika styrkor och förmågor.

Tack för att ni tar er tid att läsa och för att ni följer med mig på min resa genom livet med autism. Vi lär oss alla av varandra, och genom att dela våra erfarenheter kan vi skapa förståelse och stöd för varandra. Till sist vill jag bara ge dig ett tips på att man kan använda solglasögon för att skärma av världen när intrycken och detaljerna blir för många. Jag som har glasögon i vardagen använder heltäckande solglasögon som är designade för att användas över mina vanliga glasögon. Du hittar sådan glasögon här: https://amzn.to/4bccCge. Det är en Affiliate länk gör att du stöder manlyminutes ifall du skulle hitta glasögon eller något annat som passar dig på Amazon.

 

Leave a Reply