Midsommar, årets värsta högtid om man har Autism.

, , Leave a comment

Nu är det inte mina ord som finns i rubriken, jag gillar årstiden som vi har här den här tiden på året med ljusa nätter och “varma” dagar. Jag tror dock att jag hör till undantagen om man ser till hur personer med Autism vanligtvis reagerar på sommaren.
Jag nämnde ju några positiva saker med sommaren men det finns många, många negativa saker med sommaren, här är några:

Semester

För många så innebär sommaren ledighet med semester, lov och liknande lediga stunder. Det kan vara oerhört utmanande för Autister då man helt plötsligt tappar sina rutiner. Att gå till skolan, jobbet eller en daglig verksamhet är på många sätt och vis en trygghet för någon med Autism då det är en daglig rutin som man ständigt upprepar.

Ljusa nätter
Även detta kan vara en rutinbrytare. Att man får svårt att sova när det inte blir mörkt på kvällen kan bidra till att man blir trött, deprimerad och nedstämd. Att vi dessutom ställer om till sommartid så att kvällarna blir ändå senare är inte heller något som alla uppskattar. Jag som är uppväxt i Lappland störde mig inte speciellt mycket på den ljusa årstiden som ung men numer så drar jag ned mörkläggningsgardinen ordentligt när jag ska sova, jag har nämligen tillräckligt med sömnproblem utan att behöva en till sak som stör.

Värmen

För många så är sommarvärmen oerhört jobbig. Man gillar kanske inte att klä sig lätt utan vill gärna ha samma kläder som man alltid har. För egen del så tycker jag det är rätt skönt då jag är lagt åt andra hållet och oftast har för lite kläder på mig. Värmeutslag, svettningar och trötthet kan vara oerhört jobbigt för någon med Autism. Man kan även vara en sådan som inte gillar att dricka eller som lätt glömmer bort eller missar att man är törstig så huvudvärk i samband med sommaren är inte ovanligt.

Insekter
Ja dom är ju där helt plötsligt. Innanför kläderna eller surrandes under taket. Myggbett som kliar och stör är för många ett rejält problem. Jag har själv kliat mig stundtals så att blodet rinner längst benen. Att få eftermiddagen förstörd för att det surrar en fluga i fönstret eller för att det sitter en spindel i taket är inte heller något som är helt ovanligt under sommaren. Jag behöver knappast nämna Fästingar, getingar humlor och bin.

Turister

Det för mig sämsta med sommaren är alla turister som plötsligt dyker upp och ska trängas på affären, restaurangen och smultronställena. Jag avskyr att stå i kö och undviker större folksamlingar i allmänhet. Det brukar innebära att jag får välja bort att gå på Coop för att handla eller gå och bada vid stranden.

Allergier
Jag noterar det knappt längre då man ändå är snuvig året om, på vintern så rinner näsan på grund av att det är torr luft medans hösnuvan gör sig påmind från april månad till sent i oktober. jag förmodar att det är den vanligaste folksjukdomen i landet, nämligen pollenallergin. Alla klagar över den. Det är i alla fall något som man slipper i januari.

Har du några saker som du gillar med sommaren? Jag kan nämna några även om månadsskiftet Augusti-September är min favorittid på året. Har jag missat någon skit som kommer med sommaren? Lämna gärna en kommentar.
 

Leave a Reply