Sömn, är det vanligt med sömnsvårigheter när man har autism?

, , Leave a comment

Jag har nog haft svårigheter med sömn i hela mitt liv. Den största svårigheten är att dygnet har en timme för lite. Jag vill verkligen inte korta ned min dag men jag vill gärna vila en timme till. Att jag egentligen aldrig känt mig utvilad om jag inte sovit 9 timmar är bara början. Som barn hade jag oerhört svårt att komma till ro, benen hade ett eget liv och det har hänt mer än en gång att jag slocknat helt utmattad med en fot på golvet och den andra på vägglampan vid sängen. Lyckligtvis så hittade jag en avslappningsmetod som fungerar för mig så numera har jag inga problem med att slappna av och komma till ro. Det betyder dock inte att jag sover mer.

Men är det vanligt med sömnsvårigheter när man har autism? Ja, sömnsvårigheter är vanliga hos personer med autism. Man har kunnat påvisa att upp till 80% av personer med autism lider av sömnsvårigheter, jämfört med cirka 10-30% av allmänheten

Sömnsvårigheter hos personer med autism kan ta olika former, inklusive svårigheter att somna, vakna tidigt på morgonen, upprepad uppvakning under natten eller allmänt dålig sömnkvalitet. Det är viktigt att notera att sömnsvårigheter kan påverka både barn och vuxna med autism.

Jag har alltid haft ett fönster på kvällen där jag är trött, vanligtvis någon gång mellan 18-1930. Om jag somnar då så vaknar jag oftast runt 11 på kvällen och så är den nattens vila störd, ty tro inte att det är lätt att somna om före nattradion börjat efter midnatt. Om jag passerar min trötta period under tidiga kvällen så kommer tonåringen inom mig fram. Jag har inga som helst problem med en kvällsaktivitet som pågår till sent på kvällen, att gå och lägga sig är tämligen meningslöst då det bara blir en massa vridningar runt om i sängen. Det som brukar kunna hända numer är att jag läser en bok eller distraherar mig med musik eller annan media på telefonen/Surfplattan, men det är ju som alla vet inte en bra metod för att komma till ro. Men jag somnar ofta av att kolla på tv eller liknande.


Nå när jag väl somnat så brukar jag sova, om jag inte somnat för tidigt. Om jag trynat in före 9 på kvällen så vaknar jag oftast nån gång mellan två och halv fyra och då är det hopplöst att somna om. En bra bit ifrån dom där 9 timmarna som jag vill ha för att känna mig riktigt utvilad. Om jag däremot får lägga mig vid 10 på kvällen och inte bli störd så sover jag lätt till kl 7 morgonen efteråt. Det är tyvärr något som bara händer vid några få tillfällen varje år. 

Senaste åren har min brist på sömn börjat visa sig. Jag känner mig ofta trött och hängig redan på förmiddagen. Att arbeta med något konstruktivt eller skapande är oerhört svårt för mig numer då energin som behövs aldrig infinner sig. Tyvärr så har min störda sömn blivit ett mönster och en rutin som min autismhjärna rättar sig efter och jag finner det bara svårare och svårare att få till en god nattsömn och en bra dygnsrytm. Som du kanske förstår så blir det sällan mer än 6 timmars nattsömn för mig, en dålig ekvation när jag behöver nära tio timmar för att känna mig utvilad.


Orsakerna till sömnsvårigheter hos personer med autism är inte helt klara, men det finns några faktorer som kan spela in. Till exempel kan sensorisk överbelastning och svårigheter med att reglera känslor och stressnivåer påverka sömnen hos personer med autism. Även andra hälsoproblem som kan förekomma vid autism, som gastrointestinala problem och epilepsi som också kan påverka sömnen.
Det är viktigt att sömnsvårigheter hos personer med autism uppmärksammas och behandlas, eftersom det kan påverka deras välbefinnande och deras förmåga att fungera på dagtid. Om sömnsvårigheter fortsätter under en längre tid kan det vara bra att söka hjälp från en läkare eller sömnexpert för att hitta lämpliga behandlingsalternativ.

Jag nämnde i början att jag använder en avslappningsmetod för att sova. Det kanske kan hjälpa dig med men det tog några år av aktiv träning för mig. Jag använder mig av en variant av progressiv muskelavslappning. Här är en kort beskrivning av hur man kan genomföra progressiv muskelavslappning:
  • Sätt dig eller ligga bekvämt på en plats där du inte kommer att bli störd.
  • Börja med att fokusera på din andning och ta några djupa andetag.
  • Börja sedan spänna musklerna i dina tår genom att dra upp dem mot din kropp. Håll spänningen i cirka 5-10 sekunder och känn hur musklerna spänns.
  • Släpp sedan spänningen och slappna av i musklerna.
  • Flytta sedan upp till fotlederna och upprepa processen genom att spänna musklerna och sedan slappna av.
  • Fortsätt att arbeta dig uppåt genom kroppen, spänn och slappna av musklerna i benen, höfterna, magen, ryggen, armarna, händerna, axlarna, nacken och ansiktet.


Det är viktigt att notera att du inte behöver spänna musklerna för mycket, bara tillräckligt för att känna att muskeln är spänd. Du bör också inte ha ont eller känna obehag under övningen. Med åren som gått så har min avslappning gått från att ta kanske 10 minuter till idag runt en minut. Man lär sig genvägar ibland när man har autism.

Det här med sömn och sömnsvårigheter när man har autism är ett brett ämne och det är många som skrivit om det tidigare, Paula Tilli är bara en av alla som inspirerat mig till att försöka skriva lite om mina problem. Själva grejen med sömnsvårigheter är att det påverkar allt i livet. Jag som haft några veckor med sämre sömn märker det när jag försöker vara kreativ men även i min vardag. Det kan vara enkla saker som att städa, tvätta sig eller laga mat som blir oerhört svåra plötsligt. Jag inser när jag skrivit detta att jag antagligen måste återkomma till sömn-ämnet vid ett senare tillfälle när jag är mer utvilad. Detta för att kunna fördjupa oss mer i ämnet sömn och svårigheter.

 

Leave a Reply