Samhall och Autism?

, , Leave a comment

 

Jag har ju själv väldigt få egna erfarenheter av Samhall utan kan mest tala om saker som jag hört om arbetsgivaren. Varför har jag då inga erfarenheter av Samhall? Jag borde väl vara en utmärkt kandidat kan man tycka. Det tyckte även min arbetsförmedlare som ringde mig en morgon när jag vart arbetslös ett tag. Jag frågade vad jag skulle göra på Samhall och hur det skulle planeras. Hon skulle återkomma. Efter en dryg vecka så ringde jag upp och frågade hur det gick med platsen på Samhall och fick då till svar av arbetsförmedlaren att det inte är aktuellt längre. Jag undrar om jag var för frågvis?

Problemen hos Samhall ser jag egentligen som flerfaldiga men hamnar hela tiden på samma saker. Bristande ledarskap samt en underlig politisk styrning. Om ledarna hade kunskap i struktur och planering så skulle stressen och behovet av att bränna ut fel människor på fel plats inte behövas. Och om den politiska styrningen åter riktades till att man ska hjälpa personer med behov av stöd så skulle bemanningsföretagstänket försvinna. Kanske är det så att en del av Samhalls chefer behöver bytas ut till personer med Aspergers? Det skulle då i alla fall bli struktur och ordning, men utan att ändra dom politiska riktlinjerna så kommer inget att hända. 

Varför tar jag då upp det här med Samhall? Jo jag läste ett par artiklar på Expressen.se i morse och började fundera. (Han-tog-sitt-liv-efter-sex-veckors-jobb-pa-samhall skarpa-kritiken-mot-samhall–manniskor-forstors-av-statens-egna-bolag) Min bror arbetade åt samhall ett tag när han behövde rehabilitering för ca 20 år sedan och han nämnde redan då att det är nog det tyngsta arbete han vart med om. Tanken med Samhall är bra men man har missat poängen med själva upplägget väldigt länge. Företaget drivs alldeles för vinstdrivande idag för att man ska kunna påstå att det är till för att hjälpa dom utsatta. 
Istället så hamnar dom utsatta i en situation där man inte kan påverka sin arbetssituation speciellt mycket då man är placerad där just för att man har problem med något. Man får ofta höra att det är Samhall eller också får du vara utan ersättning helt, även om arbetet på Samhall är allt annat än det du behöver just nu. Det är inte bara människor med fysiska problem som utsätts utan även människor med neurologiska handikapp och sjukdomar. Man förväntas kunna göra arbetsuppgifter som ingen normal frisk människa skulle göra utan att få rejält betalt och detta till en ersättning som ofta motsvarar ungefär sjuklön.

Åter till artiklarna som jag länkade ovan, hur kan en arbetsgivare gå helt fri när någon tar sitt liv på grund av arbetet? Jag förstår att min arbetsförmedlare inte återkom i ämnet om att jag skulle arbeta på Samhall, hon hade antagligen ställt mina frågor och inte kunnat få något svar. Att ha bristande planering är något som jag upplevt att Samhall haft även om jag inte påverkats direkt själv. Jag arbetade ju några år med att leverera matvaror till bland annat storkök och stötte då på Samhall som lastade och levererade färdig mat ut från storköken till äldreboende, skolor och liknande. Ett grötigare myrsamhälle har jag aldrig sett någonsin. Ingen verkade veta vad dom skulle lasta och var just deras last skulle levereras. Transportplaneringen var exakt lika med noll. jag kan inte säga att hela Samhall fungerar på det här viset men i Expressens artikel så verkar då det här med struktur och planering vara något som inte existerar på någon högre nivå på fler ställen inom Samhall, det är så illa så att vissa drivs till att ta sitt liv redan efter 6 veckor.

Nu är det ju inte så att visselblåsare saknats, historier från Samhall kommer om och om igen i media utan att det mest grundläggande förändras. Kan det bero på att Samhall har blivit en kassako för svenska staten? Jag tror att enda sättet att förändra något just nu är om arbetsförmedlingen likt min arbetsförmedlare ställer krav och frågor till Samhall när man diskuterar en placering. Att vara en arbetsgivare med kanske Sveriges sämsta rykte i mångas öron bör inte vara en bedrift.
Slutligen så är jag medveten om att många med autism arbetar eller har arbetat åt Samhall, om du är en av dessa och läser detta så lämna gärna en kommentar om hur du har haft det under din anställning. 

SVT-vittnesmalen-inifran-sa-sallar-samhall-bort-svaga-med-funktionsnedsattning

SVT-dimitri-slutade-pa-samhall-det-blev-valdigt-jobbigt-for-mig

SVT-skulle-vara-tyst-och-glad-att-jag-hade-ett-jobb


 

Leave a Reply